Skip to main content

SOS για τα γερμανικά ιδιωτικά νοσοκομεία

Τα γερμανικά ιδιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε κρίση - και πέρα από την πανδημία. Πολλά προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού.

Η πανδημία δεν έχει ακόμη παρέλθει. Πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία ωστόσο στη Γερμανία θέλουν ήδη από τώρα να εφαρμόσουν «προγράμματα λιτότητας». Στα μέσα Μαΐου, η εφημερίδα Die Zeit ανέφερε ότι η Helios – ο μεγαλύτερος όμιλος ιδιωτικών νοσοκομείων της Γερμανίας με 86 κλινικές- σχεδίαζε να απολύσει προσωπικό. Λίγες μέρες αργότερα σε ανοιχτή επιστολή ο βουλευτής του CDU Ντένις Ράντκε χαρακτήριζε «σκάνδαλο» το ότι την περίοδο της πανδημίας δημόσιοι πόροι ύψους πάνω από δέκα δις διοχετεύθηκαν στον τομέα των νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και ιδιωτικών κλινικών, και παρόλ' αυτά τώρα πρέπει να γίνουν περικοπές προσωπικού. Όπως σημειώνει, οι ιδιωτικές κλινικές τα πήγαν καλά στη διαχείριση της πανδημίας και τώρα «θέλουν να κάνουν περικοπές μολονότι πέτυχαν θετικά αποτελέσματα».

Για απολύσεις και περικοπές σε γερμανικές ιδιωτικές κλινικές γίνoνται πολλές αναφορές τελευταία και στο twitter. Η DW ήρθε σε επαφή με γιατρό που έθιξε το θέμα και ο οποίος ανέφερε ότι έχει ακούσει αντίστοιχα περιστατικά από άλλους. Η DW δεν κατάφερε ωστόσο να βρει τηλεφωνικά συνομιλητές για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Σε άλλο tweet κάποιος αναφέρει ότι και στον ιδιωτικό όμιλο Asklepios σχεδιάζονται περικοπές, ωστόσο ούτε ο κάτοχος του συγκεκριμένου λογαριασμού στο twitter απάντησε στην DW. H Fresenius, εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, στην οποία ανήκουν οι κλινικές Helios απάντησε στην DW λέγοντας ότι δεν σχολιάζουν tweet και ότι ειδικότερα τα επείγοντα περιστατικά λειτουργούν κανονικά στις κλινικές του ομίλου με επαρκές προσωπικό.

Επιβάρυνση νοσηλευτών με πρόσθετα καθήκοντα

Στην DW μίλησε επίσης ο πολιτικός των Πρασίνων και γιατρός Γιάνος Ντάμεν, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τα ρεπορτάζ αλλά και τη συζήτηση στο twitter για τoν όμιλο Helios. Όπως σημειώνει, στις αρχές του έτους μπήκαν κατώτατα όρια για τον αριθμό των νοσηλευτών, ενώ οι μισθοί τους θα πληρώνονται στο εξής από επιπρόσθετο προϋπολογισμό, οπότε σε πρώτο επίπεδο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές. Εντούτοις βρέθηκαν άλλες οδοί. Αυτό που γίνεται σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές είναι να επιφορτίζεται πλέον το νοσηλευτικό προσωπικό με πρόσθετα καθήκοντα που επιτελούσαν πχ. γραμματείς ή βοηθητικό προσωπικό. Απολύσεις έγιναν σε αυτές οι κατηγορίες. Ο Ντάμεν φοβάται ότι αυτό το «οικονομικό πλεονέκτημα» μπορεί να φανεί ελκυστικό και για άλλα νοσοκομεία.

Οι περικοπές όμως αφορούν και το ιατρικό προσωπικό. Τις είχε άλλωστε εξαγγείλει ο επικεφαλής της Helios Φραντσέσκο ντε Μέο σε συνέντευξή του στην FAZ τον Απρίλιο, λέγοντας: «Σχεδιάζουμε κατά μέσο όρο τρεις θέσεις λιγότερες ανά κλινική». Για τον Ντάμεν το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στην περίπτωση των επειγόντων περιστατικών, όπου ενδέχεται να βρίσκεται πλέον ένας γιατρός υπηρεσίας, που θα αναλαμβάνει όλους τους ασθενείς. Ιδιαίτερα αναμένεται να πληγούν κλινικές μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ανάγκη μεταρρύθμισης της λειτουργίας των επειγόντων

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο Ντάμεν, το 2018 θεσπίστηκε ένα μοντέλο που προέβλεπε πώς πρέπει να στελεχώνεται μια μονάδα επειγόντων περιστατικών, με πόσους γιατρούς και προσωπικό. Ωστόσο μέχρι σήμερα το μοντέλο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί λόγω κενών στην ερμηνεία και την εφαρμογή του. «Η πανδημία έδειξε για άλλη μια φορά τα μεγάλα ελλείμματα που υπάρχουν στον τομέα της επείγουσας περίθαλψης», αναφέρει ο Ντάμεν, σημειώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση ανέβαλε για μια ακόμη φορά τη σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της επείγουσας περίθαλψης, αν και την είχε προεξαγγείλει. Για τον Ντάμεν υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτιώσεων στον τομέα πχ. της θέσπισης ενιαίου αριθμού κλήσεων για επείγοντα, της καλύτερης περίθαλψης στο σπίτι ή της εξειδικευμένης εκπαίδευσης για τα επείγοντα, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ ή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές πάντως παρατηρείται κινητικότητα στη γερμανική βουλή για το θέμα, ιδίως στους κόλπους των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Ωστόσο στην Επιτροπή Υγείας του γερμανικού κοινοβουλίου δεν υπάρχει πλειοψηφία για άμεση μεταρρύθμιση του καθεστώτος για τα επείγοντα. Μέχρι τότε, ορισμένες κλινικές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν τα κενά.

Κάι Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle