Skip to main content

SOS στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας για την έλλειψη πετρελαίου

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας, καθώς πολλά σχολεία, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία κινδυνεύουν με λουκέτο, λόγω της έλλειψης πετρελαίου.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας, καθώς πολλά σχολεία, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία κινδυνεύουν με λουκέτο, λόγω της έλλειψης πετρελαίου, όπως αναφέρει το Βήμα.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στη Φλώρινα, όπου τα σχολεία έμειναν κλειστά τη Δευτέρα λόγω της χιονόπτωσης και της χαμηλής θερμοκρασίας που έφτασε τους -5 βαθμούς Κελσίου.

«Για καλή μας τύχη ο φετινός χειμώνας ως τώρα δεν ήταν ιδιαιτέρως βαρύς. Επομένως, η θέρμανση στα σχολεία δεν χρειαζόταν να λειτουργεί το ίδιο εντατικά με τις προηγούμενες χρονιές» τονίζει ο δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος. «Αυτή τη στιγμή τα χρήματα αρκούν για πετρέλαιο έως τα Χριστούγεννα. Αν δεν πάρουμε την τέταρτη δόση και κυρίως αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση τα σχολεία θα αναγκαστούν να μείνουν κλειστά», σημειώνει.

Με ιδιαίτερα δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση ο δήμαρχος της Καστοριάς, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης. «Ήδη χρωστάμε περίπου 50.000 ευρώ στους προμηθευτές πετρελαίου. Βασιζόμαστε στην καλή τους θέληση. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει εντολή προς τους διευθυντές των σχολείων να γίνεται συντηρητικότερη χρήση της θέρμανσης. Την ώρα του μαθήματος τα καλοριφέρ λειτουργούν αν και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις προηγούμενες χρονιές. Όταν το σχολείο παραμείνει κλειστό γίνεται χρήση της θέρμανσης σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, ίσα ίσα για να μην παγώνουν οι σωλήνες του δικτύου. Φοβάμαι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές», τόνισε.