Skip to main content

«Σωσίβιο» 320 δισ. ευρώ για τη διάσωση των αδύναμων κρίκων της ΕΕ

Σε 320 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος διάσωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών της Μεσογείου και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την BNP Paribas.
Σε 320 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος διάσωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών της Μεσογείου και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την BNP Paribas. Η τράπεζα εκτιμά ότι εάν η ΕΕ αποφασίσει τη διάσωση της Ελλάδας, θα πυροδοτηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση σε αρκετά κράτη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα απαιτήσουν το αντίστοιχο «σωσίβιο σωτηρίας».

«Για την κατάρτιση ενός σχεδίου διάσωσης με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι (για διάσωση)», σχολιάζει ο Πολ Μορτιμέρ-Λι, κορυφαίο στέλεχος της BNP.

«Το μέγεθος μετράει όταν θέλει κανείς να αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους και να καθησυχάσει τους κατόχους ομολόγων», επισημαίνει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής τράπεζας, το «χορό της διάσωσης» θα χορέψουν –εκτός από τη χώρα μας– η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η BNP Paribas περιόρισε την έκθεσή της στη χώρα μας, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής τράπεζας, Μποντουίν Προ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Όπως τόνισε ο κ. Προ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απαιτείται η εύρεση πολιτικής λύσης. «Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αρχές να δώσουν κάποια αποτελεσματική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, εξαιτίας του κινδύνου τα προβλήματα αυτά να συμπαρασύρουν και άλλες χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι οι αρμόδιες αρχές θα βρουν λύση», επεσήμανε.