Skip to main content

Σωσίβιο για την ρουμανική οικονομία η Κίνα

Καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών στον τομέα των ρουμανικών εξαγωγών, διαδραματίζει η αγορά της Κίνας, καθώς τον Ιούλιο του 2010 καταγράφηκε αύξηση των ρουμανικών εξαγωγών, κατά
Καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών στον τομέα των ρουμανικών εξαγωγών, διαδραματίζει η αγορά της Κίνας, σύμφωνα με όσα προέκυψαν, στη διάρκεια της παρουσίασης, που έγινε από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Ράντου Ζαχάρια, σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Όπως είπε, τον Ιούλιο του 2010, καταγράφηκε αύξηση των ρουμανικών εξαγωγών, κατά 50%, προς την αγορά της Κίνας, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο οκτάμηνο του 2010, η Ρουμανία κατάφερε να ανακτήσει περίπου 4 δισ ευρώ από το σύνολο των απωλειών στις εξαγωγές το 2009 (περίπου 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Στη ρουμανική αγορά δραστηριοποιούνται 9.894 εταιρίες κινεζικών συμφερόντων και κοινοπραξίες ρουμανικών - κινεζικών εταιριών, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές (στοιχεία Ιουλίου 2010) διαμορφώθηκαν στα 384 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2009, ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Ρουμανίας - Κίνας διαμορφώθηκε στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο φόρουμ παρέστη και ο πρόεδρος του Συμβουλίου για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT), Γουάν Τζιφέι.