Skip to main content

SOSTEτο νερό: Το δημοψήφισμα θα γίνει

Απάντηση στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Θ.Καρούντζο για το θέμα της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος με διακύβευμα την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ δίνει η ομάδα η ομάδα «SOST

Απάντηση στον Γ.Γ.  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Θ.Καρούντζο για το θέμα της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος με διακύβευμα την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ δίνει η ομάδα η ομάδα «SOSTEτο νερό».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρει:

 Η Δημοκρατία στο Νερό και την Αποχέτευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κατοχυρωμένο από τον ΟΗΕ. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για ότι αφορά τη ζωή τους και κανένας διορισμένος κρατικός υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει «έλεγχο νομιμότητας» για τα αυτονόητα.
Μετά την επιβολή του «μαύρου» στην ΕΡΤ και την κατάλυση της Δημοκρατίας, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης επιδιώκει να επιβάλλει «μαύρο» και στη ζωή μας. Ποίος φοβάται να διατυπωθεί η θέληση των πολιτών για το νερό της Θεσσαλονίκης;

  Όπως και ο ίδιος ο Γ.Γ. αποφαίνεται στο έγγραφο του: «Οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».

    Η επίκληση του Γ.Γ. ότι το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν αφορά τοπικό ζήτημα και δεν είναι στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ αλλά εντάσσεται στη γενικότερη οικονομική πολιτική του κράτους, είναι ομολογία κατάλυσης της Δημοκρατίας από τη μνημονιακή πολιτική που έχει υπαγάγει την ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ικανοποίηση των τοκογλύφων είναι υπέρτερη εθνική προτεραιότητα από την Δημοκρατία στο Νερό και την Αποχέτευση για την κυβέρνηση .

    Καλούμε τον  Γ.Γ., αντί να σχολιάζει τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που αποφάσισαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ, να αποδεχθεί την βούληση των πολιτών που «υπηρετεί» και να στείλει άμεσα το αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών  ζητώντας την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι υπόλογος στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για καταστρατήγηση του Συντάγματος και των νόμων που ο ίδιος επικαλείται στο έγγραφο του.

Καλούμε τους δημάρχους να υπερασπιστούν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και να μην υποκύψουν στον εκβιασμό της «νομιμότητας». Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης να απαιτήσουν από τον Υπουργό Εσωτερικών την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος. Σε τυχόν κωλυσιεργία της κυβέρνησης, να απευθυνθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εμείς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας, την ελεύθερη πρόσβαση  στο Νερό και την Αποχέτευση και θα επικυρώσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δημοψήφισμα τη θέληση μας η ΕΥΑΘ να επανέλθει στη δημόσια ιδιοκτησία.

 Το δημοψήφισμα θα γίνει είτε « θεσμικά» είτε κινηματικά. Η ΕΥΑΘ θα βγει από το ΤΑΙΠΕΔ.  Η  Δημοκρατία θα νικήσει!»