Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Διέξοδος για 6.683 επιχειρήσεις και 24.500 θέσεις εργασίας

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Διέξοδος» ύψους 200 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Είκοσι χιλιάδες αιτήσεις.

Συνολικά 6.683 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού θα πάρουν ζεστό χρήμα (συνολικά 200 εκ. ευρώ) από το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Χρήμα που δεν είναι δάνειο, αλλά μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, ώστε και να καλύψουν μέρος των ζημιών τους και να διασφαλίσουν ρευστότητα και να διατηρήσουν (υποχρεωτικά) τις θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι 24.500.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του προγράμματος «Διέξοδος», ύψους 200 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

«Από τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν την πολύτιμη ενίσχυση, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να αποκτήσουν τη ρευστότητα για να κρατηθούν στην αγορά, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χιλιάδων συμπολιτών μας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται για το επόμενο τρίμηνο και σταδιακά θα εκταμιεύονται τα χρήματα που δικαιούται κάθε ωφελούμενος, χρήματα που δεν θα επιστρέψουν, διότι δεν πρόκειται για δάνειο. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα 'Διέξοδος' που πρώτη στη χώρα υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν τεράστιο. Υπήρξε μαζικότατη συμμετοχή από 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό των 150 εκ. ευρώ κατά 50 εκ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι, το ζεστό χρήμα που θα πέσει στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες είναι 200 εκ. ευρώ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να καλυφθούν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης θα απαιτούνταν περίπου 600 εκ. ευρώ. Ο κ. Τζιτζικώστας πάντως τόνισε ότι είναι στη διαδικασία εξεύρεσης επιπλέον πόρων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις από τις περίπου 13.000 που έμειναν εκτός.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ήταν άψογη, με αποτέλεσμα να τηρηθούν απόλυτα οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα, που ο ίδιος είχε εξαγγείλει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αλλά και να γίνει με απολύτως διαφανή τρόπο και αντικειμενικά κριτήρια η αξιολόγηση των επιχειρήσεων. «Όπως είχαμε δεσμευτεί από τον Σεπτέμβριο που ανακοινώσαμε το πρόγραμμα, στο τέλος της χρονιάς ανακοινώνουμε και τα αποτελέσματα, ενώ άμεσα αρχίζει και η εκταμίευση των χρημάτων για τους δικαιούχους. Έχουμε 6.683 εγκρίσεις χρηματοδότησης, με βάση χρηματοδότησης τα 27,51 μόρια», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιολόγησης που παρουσίασε ο περιφερειάρχης:

-Από τους 6.683 εγκεκριμένους: 1.915 (28,66%) δεν απασχόλησαν εργαζόμενους το 2019 και είναι ατομικές επιχειρήσεις, 5.438 (81,37%) απασχόλησαν έως και 5 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019 (περιλαμβάνονται οι 1.915 παραπάνω), 412 (6,16%) απασχόλησαν από 5 έως και 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.

-Συνολικά οι επιχειρήσεις που απασχόλησαν έως και 10 εργαζόμενους το 2019 αποτελούν το 87,55% των χρηματοδοτούμενων.

-Το υπόλοιπο 12,47% απασχόλησε από 10 έως και 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.

-Οι 3.193 (47,77%) επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου από 80% και άνω.

-Οι 1.251 (18,72%) επιχειρήσεις είχαν κερδοφορία το 2019 από 30% και πάνω.

-Από τους εγκεκριμένους ποσοστό 33% δραστηριοποιείται στους τομείς του Τουρισμού και της Εστίασης και ποσοστό 35% στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης και των Μεταφορών.

-Απορρίφθηκαν 1.045 αιτήσεις με βαθμολογία πάνω από την αρχική βάση χρηματοδότησης για ελλείψεις δικαιολογητικών.

-Απορρίφθηκαν επίσης συνολικά 124 υποψηφιότητες λόγω ύπαρξης διπλής αίτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα: «Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όσα μέσα διαθέτουμε, όσους πόρους μπορούμε να εξασφαλίσουμε, όχι μόνο για να βγούμε οριστικά από την πανδημία, αλλά και για να ξεκινήσει άμεσα η ανάκαμψη στον τόπο μας. Τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει έτοιμο ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο, με δράσεις και έργα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Θέλω να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά τους συμπολίτες μας, τους επαγγελματίες, τους καταστηματάρχες, τις τοπικές επιχειρήσεις, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ρίχνει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει. Κινούμαστε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και γρήγορα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα. Για να δείξουμε ότι η οικονομία μας, οι επιχειρήσεις μας, η κοινωνία μας είναι πιο δυνατές από οποιοδήποτε ιό. Δεν θα αφήσει κανέναν μόνο, κανέναν πίσω. Είμαστε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Οι τομείς αιχμής για την επόμενη περίοδο που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι:

-Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

-Πράσινες και Ψηφιακές Υποδομές.

-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Ενεργειακή Απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

-Καθαρές Μεταφορές.

-Επέκταση των Ευρυζωνικών Συνδέσεων για να γίνουν προσβάσιμες σε όλους.

-Εκσυγχρονισμός και Ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

-Βελτίωση της Βιομηχανικής Παραγωγής.

-Ενίσχυση του Τουρισμού και του Πρωτογενούς Τομέα.

-Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του Δικτύου Υποδομών.

-Εκπαίδευση, η Επαγγελματική Κατάρτιση και η δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Διέξοδος» λαμβάνουν το 50% των εξόδων που έκαναν το 2019 και ανά περίπτωση η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ), Θωμάς Αλγιανάκογλου, επισήμανε: «Με αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να μείνουν ενεργές τουλάχιστον για το 2021, ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να σταθούν στα πόδια τους».

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας, τόνισε: «Υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι να δαπανήσουν μέσα στο 2021 όλο το ποσό του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης σε λειτουργικές δαπάνες».

Δείτε όλες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΔΩ.