Skip to main content

Σουηδία-κορωνοϊός:Η πιο θανατηφόρα εβδομάδα του αιώνα με 2.505 νεκρούς

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από το Πάσχα - 6 έως 12 Απριλίου - 358 άνθρωποι (από καθαρά αριθμητικής πλευράς) πέθαιναν κάθε μέρα.

Η Σουηδία κατέγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της για τον τρέχοντα αιώνα με 2.505 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε διάστημα 7 ημερών.

Η χώρα της Βόρειας Ευρώπης έχει αποτελέσει το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, αφού υιοθέτησε μια πιο ήπια προσέγγιση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, η οποία δεν περιελάμβανε την επιβολή lockdown πλήρους κλίμακας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από το Πάσχα - 6 έως 12 Απριλίου - 358 άνθρωποι (από καθαρά αριθμητικής πλευράς) πέθαιναν κάθε μέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας.

Συνολικά, περί τους 150 περισσότερους θανάτους σημειώθηκαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα από ό, τι στη δεύτερη πιο θανατηφόρα εβδομάδα στη χώρα το 2000, όπου καταγράφηκαν 2.364 νεκροί κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους.

Το τρίτο και τέταρτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από το 2000 σημειώθηκαν επίσης φέτος. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 2.354 θάνατοι μεταξύ 30 Μαρτίου και 5 Απριλίου και 2.310 θάνατοι μεταξύ 13 και 19 Απριλίου.

Ο στατιστικός Τόμας Γιόχανσον, από τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, δήλωσε στη Local πως: «Είναι σημαντικό να δηλώσουμε σαφώς ότι πρόκειται για προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία και ότι ο αριθμός των νεκρών ειδικά για τις τελευταίες εβδομάδες θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω».

Αν και όλοι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι δεν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα του ιού, είναι πιθανό να είναι υπεύθυνος για τους «επιπλέον» θανάτους σε σύγκριση με άλλα χρόνια.

Η μελέτη της Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσίασε τα προκαταρκτικά στοιχεία, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων της χώρας για την εβδομάδα 6 έως 12 Απριλίου ήταν 12% υψηλότερος από τον ιστορικό μέσο όρο.

Η Σουηδία μετρά, πλέον, 18.926 κρούσματα κορωνοϊού, με 2.274 θανάτους.