Skip to main content

Σουηδία: Ο εισαγγελέας ζήτησε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ

Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται της κατηγορίες, απέφευγε την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια, έχοντας λάβει άσυλο από τον Ισημερινό

Την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ανακοίνωσε ο Σουηδός εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας για την υπόθεση βιασμού. Αν εγκριθεί η έκδοση του εντάλματος σύλληψης, θα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία έκδοσης του Ασάνζ από τη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για παραβίαση των όρων αναστολής του.

Στις 13 Μαΐου, η Σουηδία άνοιξε εκ νέου την έρευνα για τις κατηγορίες για βιασμό εις βάρος του Ασάνζ που είχαν για πρώτη φορά διατυπωθεί εναντίον του το 2010 και άνοιξαν ξανά, έπειτα από αίτημα του φερόμενου θύματος.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται της κατηγορίες, απέφευγε την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια, έχοντας λάβει άσυλο από τον Ισημερινό, στην πρεσβεία του οποίου διέμενε από το 2012.

Τον δρόμο άνοιξε η άρση του ασύλου του 47χρονου ιδρυτή του Wikileaks και στη συνέχεια η σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.

Τη έκδοσή του ζητούν και οι ΗΠΑ για τον ρόλο του στη δημοσιοποίηση χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010.