Skip to main content

«Soul Kitchen» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμανε την έναρξη του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για την ταινία του Φατίχ Ακίν «Soul Kitchen» που απέσπασε το χειροκρότημα του κοινού
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Άκρη του Ουρανού», Φατίχ Ακίν, συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - προηγήθηκε το Φεστιβάλ Βενετίας και αυτό του Τορόντο - στο πλαίσιο των ειδικών προβολών.

Η ταινία αφορά τη ζωή ενός ομογενή στη Γερμανία, του Ζήνου (Adam Bousdoukos), ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Soul Kitchen». Οι ανατροπές ξεκινούν όταν η φίλη του Ναντίν (Pheline Roggan) αποφασίζει να μετακομίσει στη Σαγκάη και στη ζωή του Ζήνου επανεμφανίζεται ο πρόσφατα αποφυλακισμένος αδερφός του Ηλίας (Moritz Bleibtreu).

Ο Ακίν αντιμετωπίζει την ιστορία του με χιούμορ, ωραίους, ζωντανούς διάλογους, ωραία - ελληνική στα περισσότερα σημεία - μουσική, δίνοντας μια ρόδινη ατμόσφαιρα στην ταινία και αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες απ’ όλους τους ηθοποιούς, ιδιαίτερα τον Μπουσδούκο.

Ο ήρωας ως ένας άλλος, σύγχρονος Charlie Chaplin - όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης - χαρίζει απλόχερα το γέλιο μέσα από τις καταστάσεις που περνάει. Πραγματικά δεν νομίζω να υπάρχει άλλη αντίστοιχη φεστιβαλική ταινία στην οποία να γέλασα τόσο.

Η ιστορία περιέχει και μερικά πραγματικά στοιχεία, όπως η λειτουργία ενός εστιατορίου, καθώς ο ίδιος ο Μπουσδούκος (μαζί με τον οποίο έγραψε το σενάριο ο Φ. Ακίν) ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου παλιότερα.

Ίσως ένα από τα διαμαντάκια αν όχι μόνο αυτής της διοργάνωσης αλλά και της φετινής σεζόν. Μια ταινία που αξίζει πραγματικά να δείτε...




Δημήτρης Τσάκωνας