Skip to main content

SoulScan: Ένα διαδικτυακό εργαλείο για την ψυχική υγεία

Η start up SoulScan αποτελεί ένα διαδικτυακό εργαλείο που στόχο έχει να καθοδηγεί τους χρήστες σε προτεινόμενες θεραπείες.

Ο Γιώργος Νικολάου είναι ψυχίατρος που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Συχνά άκουγε ασθενείς καθώς και φίλους του να τον ρωτούν πού μπορεί να απευθυνθεί ένας δικός τους άνθρωπος που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Τότε συνειδητοποίησε όπως λέει στη Voria.gr, για πρώτη φορά πως αν ένα άτομο δεν ξέρει κάποιον που να έχει σχέση με την ψυχική υγεία, τότε δυσκολεύεται πολύ να βρει σε ποιον να απευθυνθεί ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που τον απασχολεί. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της start up SoulScan, ενός διαδικτυακού εργαλείου που στόχο έχει να καθοδηγεί τους χρήστες σε προτεινόμενες θεραπείες και αντίστοιχα προτεινόμενους γιατρούς.

Μετά από έναν χρόνο περίπου έρευνας ο κ. Νικολάου δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο που βασίζεται στην προσωπική του εμπειρία αλλά και έναν σύνθετο αλγόριθμο. Όπως περιγράφει ο ίδιος, το τεστ είναι δυναμικό και ανάλογα με τις απαντήσεις του χρήστη μπορεί να περιλαμβάνει από 5 μέχρι και 23 ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωσή του, εμφανίζονται κάποιες προτεινόμενες θεραπείες που συνοδεύονται από μια σύντομη περιγραφή καθώς και επαγγελματίες που ανήκουν σε καθεμιά κατηγορία. Ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο ότι οι επιλογές δεν είναι δεσμευτικές.

Αναφορικά με την αξιοπιστία του τεστ, ο κ. Νικολάου αναφέρει πως το τεστ έχει ελέγξει μια ομάδα ψυχολόγων και πως η ανατροφοδότηση που έχει μέχρι σήμερα είναι θετική. Διευκρίνισε όμως πως ανάμεσα στα επόμενα σχέδια του είναι να πραγματοποιηθεί επιστημονική έρευνα που θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα του τεστ. Στην πλατφόρμα μπορεί να βρει ακόμα κάποιος ένα λεξικό όρων που έχουν σχέση με την ψυχική υγεία καθώς και άρθρα γύρω από αυτήν καθώς, όπως δηλώνει στη Voria.gr, στόχος του είναι μέσω του SoulScan να καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες γίνεται γύρω από την ψυχική υγεία.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί η συχνότητα εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης γιατί είχαν αντίστοιχα αυξηθεί και οι επιβαρυντικοί παράγοντες. Επισημαίνει όμως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρεί ότι και η συχνότητα αυτή έχει σταθεροποιηθεί αλλά και ότι ο κόσμος χτυπάει πιο εύκολα την πόρτα του ψυχολόγου ή του ψυχιάτρου από ότι παλαιότερα

Όπως σημειώνει ο κ. Νικολάου, έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του SoulScan, διερευνά ακόμα αν η επιχείρηση αυτή είναι βιώσιμη. Μέχρι σήμερα πάντως έχει θετικές ενδείξεις με τη Soul Scan να έχει περίπου 3.000 επισκέπτες την ημέρα ενώ 40 επαγγελματίες κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αλλά και περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας έχουν εγγραφεί στην διαδικτυακή πλατφόρμα. Το επόμενο διάστημα, όπως δηλώνει, θα προσπαθήσει να φέρει επαγγελματίες και από την Κύπρο.

Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα για τον κ. Νικολάου είναι ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων λύσεων για επιχειρήσεις. Ο ίδιος θα ετοιμάσει ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο που θα αναδεικνύει τις βασικές ανάγκες της επιχείρησης αλλά και έναν tailor made τρόπο κάλυψης των αναγκών αυτών.

Ακόμα, συνεχίζει τα open days που ξεκίνησε αναφορικά με την ψυχική υγεία. Στη διάρκεια των open days, επί οκτώ ώρες ψυχολόγοι, ψυχίατροι και άλλοι ειδικοί γύρω από την ψυχική υγεία κάνουν ομιλίες και παρουσιάζουν τις μεθόδους τους με αποτέλεσμα ένας επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί διαφορετικούς τρόπους θεραπειών και μεθόδων.

Το τρίτο open day διοργανώνεται στις  23 Νοεμβρίου με θέμα “Feeling good - 4+1 τρόποι για να βρείτε πώς θα γίνετε πιο χαρούμενοι”. Δειξάγεται στο ξενοδοχείο Olympia από τις 10.00 έως τις 18.00.