Skip to main content

Σούνακ: Θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας, έχουμε δύσκολες αποφάσεις μπροστά μας

«Αυτή τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση», είπε ο νέος πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία του από τον βασιλιά Κάρολο.

Στο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση», είπε μετά την ορκωμοσία του από τον βασιλιά Κάρολο.

«Ο απόηχος της πανδημίας παραμένει μετέωρος και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποστραθεροποίησε τις αγορές ανά την υφήλιο», επεσήμανε ο Σούνακ.

Σημείωσε ότι η προκάτοχός του, Λιζ Τρας, είχε δίκιο που θέλησε να βελτιώσει την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Ήταν «ευγενικός στόχος», είπε εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για τις «ακάματες προσπάθειές της». Αλλά έγιναν λάθη, είπε σημειώνοντας ότι ο ίδιος εξελέγη πρωθυπουργός «για να διορθώσει» τα λάθη αυτά.

Σούνακ: Δύσκολες αποφάσεις μπροστά μας, δεν θα αφήσω την επόμενη γενιά να λύσει το θέμα του χρέους

Ο Σούνακ είπε ότι «έρχονται δύσκολες αποφάσεις», «αλλά με είδατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να κάνω τα πάντα για να προστατέψω τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους, όπως τα επιδόματα.

Υπάρχουν πάντα όρια, τώρα περισσότερο από ποτέ. Αλλά σας υπόσχομαι ότι θα αντιμετωπίσω με τον ίδιο οίκο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Η κυβέρνηση, της οποίας ηγούμαι, δεν θα αφήσει στην επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, να λύσουν το θέμα του χρέους, που είμαστε πολύ αδύναμοι να ξοφλήσουμε εμείς. Θα ενώσω τη χώρα μας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα εργάζομαι νυχθημερόν για να αποδώσω έργο για σας. Η κυβέρνηση αυτή θα διακρίνεται από ακεραιότητα, επαγγελματισμό και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο», είπε.

Πηγή φωτογραφίας: AP