Skip to main content

Σουρωτή: Θετικοί για ΑΜΚ και Ιβάν Σαββίδη οι θεσμικοί

Κρίσιμη μέρα η αυριανή τόσο για τον έλεγχο όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας της Θεσσαλονίκης. Οι μετοχές και οι συσχετισμοί.

Η αυριανή ημέρα, είναι μία κρίσιμη ημέρα για την Σουρωτή Α.Ε., όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξή της, αλλά σε πρώτο χρόνο και για τον έλεγχο της εταιρείας, ανάλογα με το τι θα πράξουν οι μέτοχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει μόνο ένα θέμα, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Voria.gr,  η πλευρά της Coca Cola HBC δεν αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της πραγματοποίησης της ΑΜΚ, στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ο νέος μεγαλομέτοχος Ιβάν Σαββίδης, ενώ, σε ό,τι αφορά τους θεσμικούς, το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν θετικά για την ΑΜΚ.

Το ποσό της αύξησης σαν απόλυτο νούμερο, δηλαδή τα 4 εκατ. ευρώ, δεν είναι μεγάλο, αλλά οπωσδήποτε είναι καθοριστικό αν ληφθεί υπόψη το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που ανέρχεται σε 9.684.400 ευρώ, με την ονομαστική αξία κάθε μετοχικού τίτλου να είναι στα 0,62 ευρώ.

Κατ' επέκταση, μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 εκατ. ευρώ, όπως και αναμένεται να προταθεί στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση, συνεπάγεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 41%. Εάν δε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι αυτή της ονομαστικής τους αξίας, θα προστεθούν στις υφιστάμενες μετοχές περί τα 6,4 εκατ. τεμάχια.

Με δεδομένη την απόφαση δύο εκ των σημαντικών θεσμικών μετόχων, δηλαδή του Δήμου Θέρμης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής, να πουλήσουν σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των μετοχικών τους μεριδίων και, αν ληφθεί υπόψη η δυσκολία που υπάρχει από πλευράς θεσμικών (νομικές διαδικασίες αλλά και διάθεση ρευστού) να διαθέσουν κεφάλαια για να συμμετάσχουν στην αύξηση μ.κ., θεωρείται βέβαιο ότι η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα συρρικνωθεί ή και θα μηδενιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης έχει αποφασίσει την πώληση του 10,9% από το 15,9% που κατέχει στην Εταιρεία, ενώ ο Συνεταιρισμός έχει αποφασίσει να πωλήσει όλο το πακέτο που έχει στην ιδιοκτησία του, ποσοστό περίπου 4,5%. Επιπλέον ποσοστό 4,5% κατέχει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και μικρά ποσοστά ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος και ο Αθλητικός Σύλλογος Ορφέας.

Μετά και το ύψος της προσφοράς του Ιβάν Σαββίδη προς τους μικρομετόχους (αγόρασε αντί 1,05 ευρώ/μετοχή ενώ η Coca Cola προσέφερε 1 ευρώ/μετοχή), έχει διαφανεί ότι τόσο οι τελευταίοι όσο και οι θεσμικοί στηρίζουν τον σχεδιασμό Σαββίδη, καθώς, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη αποκάλυψη για το δημιουργία του πάρκου στα Λουτρά, έχει ένα ευρύτερο αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή του δήμου Θέρμης.

Εάν στην αυριανή γενική συνέλευση, μείνουν αδιάθετες μετοχές, επειδή κάποιοι μέτοχοι δεν θα πάρουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και, εάν ειδικά η Coca Cola HBC δεν συμμετάσχει, τότε είναι μαθητικά βέβαιο ότι ο όμιλος Σαββίδη θα αποκτήσει τον έλεγχο της Σουρωτής Α.Ε. έχοντας πλειοψηφικό πακέτο που ίσως και να ξεπερνάει το 80%. Πολλά λοιπόν θα κριθούν κατά την αυριανή γενική συνέλευση και από το εάν θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Coca Cola.