Skip to main content

Σουρωτή: Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός αποφασίζει για πώληση των μετοχών

Στη σημερινή συνεδρίαση το ΔΣ του Συνεταιρισμού θα αποφασίσει τον επανακαθορισμό της τιμής πώλησης των μετοχών που κατέχει στη Σουρωτή Α.Ε.

Ωριμάζει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σουρωτής το σχέδιο πώλησης του μετοχικού του μεριδίου στην Σουρωτή Α.Ε., έστω και σε κατώτερη τιμή από τα 1,20 ευρώ/ μετοχή, που είχε με προηγούμενη απόφασή του θέσει ως τιμή εκκίνησης στη διαγωνιστική διαδικασία της 7ης Δεκεμβρίου 2016 που κρίθηκε άγονη.

Σήμερα το βράδυ, στις 9 μ.μ., συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού με μόνο αντικείμενο τον επανακαθορισμό της τιμής εκκίνησης στην επόμενη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί για την πώληση 702.472 μετοχών της Σουρωτής Α.Ε., τεμάχια που αντιστοιχούν στο 4,5% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Είναι πλέον ή βέβαιο ότι οι συνεταιριστές, αφού έχουν εξασφαλίσει την διαβεβαίωση του ιδίου του μεγαλομετόχου της Σουρωτής Α.Ε., του κ. Ιβάν Σαββίδη, για εξαγορά του ποσοστού τους, θα ορίσουν τα 1,05 ευρώ/μετοχή σαν τιμή εκκίνησης, τιμή στην οποία ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε ως τώρα περίπου το 43% της επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις ουσίας για το μέλλον της Σουρωτής Α.Ε. καθώς στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί εξ αναβολής το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 4 εκατ. ευρώ, πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση μετά από αίτημα της πλευράς Σαββίδη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν  επενδύσεις σε πάγια στοιχεία, στη διετία 2017-2018.

Σημειώνεται ότι την αναβολή της συζήτησης του παραπάνω θέματος είχε ζητήσει η μέτοχος Coca Cola, η οποία κατέχει ποσοστό περίπου 20% της Σουρωτής Α.Ε. προκειμένου να εξετάσει την πρόταση.

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτής Α.Ε., που συνεπάγεται έκδοση νέων μετοχικών τίτλων (με κατάθεση μετρητών), οι παλαιοί μικρομέτοχοι αναπόφευκτα θα χάσουν έδαφος, ειδικά αν δεν έχουν την δυνατότητα ή δεν είναι προς το συμφέρον τους, άμεσα τουλάχιστον, να επενδύσουν στην Εταιρεία. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να πωλήσει όλο του το μετοχικό πακέτο ο Συνεταιρισμός αλλά και ο Δήμος Θέρμης, που από το 15,9% που κατέχει στην Εταιρεία, θα διαθέσει το 10,9%.

Εκτιμάται ότι στην ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν και οι άλλοι θεσμικοί που σήμερα έχουν συμμετοχή στην Σουρωτή Α.Ε., δηλαδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 4,5% και, με πολύ μικρότερα ποσοστά, ο Αθλητικός Σύλλογος Ορφέας και ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.