Skip to main content

Σοβαρά «τροχαία ατυχήματα» συμβαίνουν μέσα στην 82η ΔΕΘ (vids)

Οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ μπορούν να επιβιβαστούν σε ένα αμάξι που εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα και να νιώσουν τις δυνάμεις της πρόσκρουσης.

Μια ψεύτικη κούκλα κάθεται στη θέση του οδηγού, έτοιμη να δεχθεί όλες τις βίαιες δυνάμεις από την περιστροφή του αυτοκινήτου, κατά το τροχαίο ατύχημα στο οποίο θα «εμπλακεί» το αμάξι που επιβαίνει.

Μόλις ενεργοποιηθεί ο ηλεκτροκίνητος προσομοιωτής πρόσκρουσης, το αμάξι θα αρχίσει να περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα. Αν η κούκλα είναι τυχερή και το στέλεχος της Smart Drive, της έχει δέσει τη ζώνη ασφαλείας, θα παραμείνει στο κάθισμά της, μέχρι την επόμενη επίδειξη που θα γίνει στο σταντ της Ελληνικής Αστυνομίας, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Η εταιρία Smart Drive, που ξεκίνησε την πορεία της το 2006 από τη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζει προσομοιωτές τροχαίων ατυχημάτων, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα οδικής ασφάλειας. Συγκοινωνιολόγοι, τεχνικοί και άλλα στελέχη της εταιρίας διοργανώνουν σεμινάρια και επιδείξεις χρησιμοποιώντας τους προσομοιωτές, δείχνοντας στον κόσμο πόσο ολέθριες μπορεί να είναι οι συνέπειες όταν δεν τηρείται ο ΚΟΚ και τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος αν δεν φοράμε ζώνη ασφαλείας.

«Επιδιώκουμε την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την επαγρύπνηση του κοινού, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τηρεί στον βαθμό που θα έπρεπε τους κανόνες ασφαλείας», τονίζει μιλώντας στη Voria.gr η Χρυσούλα Μέρκα, Διευθύνων Σύμβουλος της Smart Drive και προσθέτει:

«Για τους σκοπούς μας χρησιμοποιούμε πρωτοποριακό εξοπλισμό που δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη, ενώ συνεργαζόμαστε με εταιρίες στην Γερμανία και τον Καναδά».

Ο προσομοιωτής που περιστρέφει το όχημα, μπορεί να κινηθεί μέχρι την ιλλιγειώδη ταχύτητα των τριών στροφών ανά δευτερόλεπτο! Ωστόσο, στις χαμηλές στροφές μπορούν να επιβιβαστούν και οι θεατές, ασφαλώς με ζώνη ασφαλείας, για να καταλάβουν οι ίδιοι πόσο ισχυρές είναι οι δυνάμεις σε περίπτωση ατυχήματος.

Πιο δίπλα υπάρχει ένα ακόμη μηχάνημα που προσομοιώνει την πρόσκρουση, δείχνοντας με πόση δύναμη θα ωθηθεί μπροστά ο επιβάτης εάν το όχημα σταματήσει απότομα ή χτυπήσει σε κάποιο εμπόδιο. Ακόμα και στα 7 χλμ/ώρα, η δύναμη είναι πραγματικά πολύ ισχυρή.