Skip to main content

Σώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Σολτς

H γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να ανατραφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας

Κερδίζει έδαφος το σενάριο του συμβιβασμού στο θέμα των συντάξεων προκειμένου να διασωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τις περικοπές από 1ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το επικρατέστερο σενάριο μετά και την συνάντηση του Αλέξη Τσίπα με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις.

Ταυτόχρονα, όμως, η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να ανατραφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

Καμία αναφορά στο θέμα των συντάξεων δεν έκανε πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά την συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό το Σάββατο.

Η κυβέρνηση εξετάζει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» 280 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις υποσχέσεις της Αθήνας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δίχως να περικόψει συντάξεις. Δεύτερη εναλλακτική για την κυβέρνηση είναι το «πάγωμα» της θετικής προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να λάβουν 250.000 συνταξιούχοι με βάση τον επαναϋπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Στο EuroWorking Group της Πέμπτης το ζήτημα των συντάξεων θα εξεταστεί ενόψει του Eurogroup 19ης Νοεμβρίου, το οποίο η Αθήνα επιθυμεί να είναι καταληκτικό για τις αποφάσεις.