Skip to main content

Space Lab: Η Καραϊβική έρχεται στον... Βαρδάρη (φωτο)

Ένας νέος δημιουργικός πολυχώρος έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη με στόχο να φιλοξενήσει διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις.

Από παραλία της Καραϊβικής, σε Συριακό σπίτι μέχρι και σε διαμέρισμα της δεκαετίας του '70, το Space Lab μεταλλάσσεται εύκολα ανταποκρινόμενο στις ανάγκες κάθε εκδήλωσης που φιλοξενεί.

Το Space Lab είναι ο νέος δημιουργικός πολυχώρος στην καρδιά του Βαρδαρίου (Μοναστηρίου 18) ο οποίος άνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 2016.

Αποτελεί έναν χώρο μινιμαλιστικού διακόσμου που μπορεί να φιλοξενήσει διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, από live performances και εκθέσεις φωτογραφίας μέχρι πάρτι και σεμινάρια, και απευθύνεται τόσο σε δημιουργικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες όσο και ιδιώτες αλλά και εταιρείες.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο σαν ένα λευκό καμβά, όπου έρχεσαι και οραματίζεσαι την ιδέα σου. Όπου έχεις όλη την υλικοτεχνική υποδομή και όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα του Space Lab για να πραγματοποιήσεις αυτό που έχεις σκεφθεί και ίσως και κάτι ακόμα καλύτερο» δηλώνει στη Voria.gr ο Πάτροκλος Τόττας, οραματιστής του νέου αυτού project.

Ο 27χρονος Θεσσαλονικιός, με σπουδές στο event management, , με την υποστήριξη μιας ομάδας περίπου επτά ανθρώπων από διάφορους επαγγελματικούς τομείς υλοποίησαν αυτό το νέο εγχείρημα εμπνεόμενοι αρκετά από τις εμπειρίες που είχαν αποκομίσει από το εξωτερικό.

Η ομάδα επιδιώκει τα κύρια χαρακτηριστικά του χώρου να είναι η πολυμορφικότητα αλλά και η έμφαση στο κομμάτι της «εμπειρίας» των επισκεπτών.

«Θέλουμε να εξάψουμε όλες τις αισθήσεις των ανθρώπων που έρχονται εδώ» αναφέρει ο Πάτροκλος.



Η ομάδα έδωσε το στίγμα αυτό ήδη από το πρώτο event που φιλοξένησε, την έκθεση φωτογραφίας «Floating with Hope» με θέμα το προσφυγικό και την ελπίδα. Η έκθεση συνοδεύτηκε από την κατάλληλη ηχητική υπόκρουση αλλά και ένα installation, που αποτελούσε την προσομοίωση ενός Συριακού σπιτιού όπου ο επισκέπτης μπορούσε να μπει μέσα και να δοκιμάσει λιχουδιές της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, η ομάδα θα διοργανώσει ένα θεματικό event εντός του Φεβρουαρίου, στις Απόκριες, στο οποίο θα μετατρέψει τον χώρο σε παραλία της Καραϊβικής, όπου οι επισκέπτες θα έρχονται με τα μαγιό τους (!) να απολαύσουν την άμμο που θα έχει απλωθεί και τα καλοκαιρινά κοκτέιλ που θα προσφέρονται.



Αναφορικά με την επιλογή της περιοχής όπου βρίσκεται το Space Lab, ο Πάτροκλος αναφέρει ότι ο Βαρδάρης είναι παράλληλα ένα προκλητικό αλλά και ένα ενδιαφέρον σημείο της πόλης, καθώς όλα δείχνουν πως γρήγορα θα εξελιχθεί.

«Πιστεύουμε ότι ο Βαρδάρης θα αναπτυχθεί άμεσα, ειδικά αν τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν δοθεί για την ολοκλήρωση του μετρό» υποστηρίζει ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι τόσο το μετρό όσο και η ύπαρξη του Σιδηροδρομικού Σταθμού μπορούν να  καταστήσουν τον Βαρδάρη σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.

«Επειδή θέλουμε οι δράσεις μας να απευθύνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, η ύπαρξη του σταθμού, των ΚΤΕΛ αλλά και των ξενοδοχείων στην περιοχή βοηθάει αρκετά» επισημαίνει ο Πάτροκλος.

Μιλώντας για την πολιτισμική κίνηση της πόλης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλο δημιουργικό δυναμικό.

«Η Θεσαλονίκη είναι η μητέρα πολλών καλλιτεχνών. Ίσως πλέον οι καλλιτέχνες είναι λίγο πιο εσωστρεφείς και κλεισμένοι στις δικές τους κοινότητες» σχολιάζει ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι το Space Lab είναι ακριβώς ο χώρος που μπορεί να φέρει σε επαφή αυτούς τους καλλιτέχνες με ένα ευρύτερο κοινό.

Αναφορικά με τα μελλοντικά βήματα του Space Lab, ο Πάτροκλος αναφέρει ότι κάθε μέρα ανακαλύπτει ερχόμενος σε επαφή με καινούριο κόσμο τις διαφορετικές προοπτικές που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

«Στο Space Lab κάθε μέρα μαθαίνουμε. Και αυτό είναι το ενδιαφέρον»!