Skip to main content

Spaceprk: Η ελληνική ιδέα για το Airbnb έχει από βίλες μέχρι γκαράζ

Πώς μία αναζήτηση χώρου έγινε επιχειρηματική ιδέα - Η Spaceprk σε οκτώ μήνες ζωής διαθέτει χώρους σε Ελλάδα, Ινδία και Αμερική

Μπορεί μία αναζήτηση για τον κατάλληλο χώρο, που όμως ξεφεύγει από τις συμβατικές επιλογές, για ένα παιδικό πάρτι, να αποτελέσει το έναυσμα για μία επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;

Η περίπτωση της Ζέτας Νικολακοπούλου και της νεοφυούς πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ανοιχτών και στεγασμένων χώρων για εκδηλώσεις αλλά και γυρίσματα, Spaceprk, που δημιούργησε τον περασμένο Φεβρουάριο, δίνει απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.



«Για όλα χρειάζεται μία αφορμή. Για εμένα προέκυψε όταν η αδερφή μου ήθελε να διοργανώσει τα γενέθλια του γιου της. Δεν θέλαμε έναν συμβατικό χώρο και έτσι καταφύγαμε σε έναν δικό μας ανοιχτό χώρο στην εξοχή. Παρατηρούσα πόσο ευχαριστημένοι ήταν όλοι και τότε αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο», εξηγεί στη Voria.gr η Ζέτα Νικολακοπούλου που εργάζεται τα τελευταία 14 χρόνια στα ΕΛΠΕ και εμπνεύστηκε το «Airbnb» των εναλλακτικών χώρων.

Η πλατφόρμα Spaceprk, η εξέλιξη της οποίας, μέσα στους οκτώ μήνες ζωής της, μόνο σαν success story θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς πέρα από τους χώρους που διαθέτει σε Αθήνα, Πελοπόνησσο, και σε νησιά (μεταξύ άλλων σε: Μύκονο, Κέρκυρα, Άνδρο, Ύδρα) έχει διεθνοποιηθεί με χώρους σε Ινδία, Λατινική Αμερική (Εκουαδόρ, Χιλή) και Ηνωμένες Πολιτείες (Πενσυλβάνια, Νιου Τζέρσεϊ). Και όπως όλα δείχνουν είναι μόνον η αρχή…

Από βίλες μέχρι μισογκρεμισμένες κατοικίες



Μέσω του Spaceprk νοικιάζονται με τη μέρα ή με την ώρα βίλες, διαμερίσματα, πισίνες, ταράτσες, γκαράζ, αποθήκες, χωράφια, οικόπεδα, κήποι, σκάφη αναψυχής, μέχρι και… μισογκρεμισμένες κατοικίες. Τι μπορεί να κάνει ο μισθωτής στους χώρους αυτούς; Παιδικό πάρτι, συνέδριο, ή όποιο event επιθυμεί, γυρίσματα για σίριαλ, video clips, διαφημίσεις, φωτογραφήσεις κ.ά.

Το κομμάτι της κινηματογραφικής παραγωγής, μέχρι στιγμής, είναι αυτό που κερδίζει περισσότερους πόντους καθώς η spaceprk.com, έχει αρχίσει να αποτελεί τη σίγουρη λύση για την εύρεση του ιδανικού χώρου.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Θοδωρή Μαραντίνη, των Onirama που γύρισε το video clip του τελευταίου του τραγουδιού, «Πρώτος Φεύγω» σε ένα γκαράζ, που μισθώθηκε μέσω του spaceprk.com, αλλά και ιδιοκτήτη μισογκρεμισμένου σπιτιού που διέθεσε για μερικές ώρες τον χώρο του για το γύρισμα ενός video clip νεαρής τραγουδίστριας.

Βίλες μισθώθηκαν μέσω της πλατφόρμας παρέχοντας το ιδανικό σκηνικό για τα γυρίσματα σκηνών στα σίριαλ  «Γυναίκα Χωρίς Όνομα» και «Μη Ψαρώνεις» του ΑΝΤ1, ενώ δεν αποκλείεται ένα πέτρινο σπίτι στα νότια προάστια να χρησιμοποιηθεί για το come back του αγαπημένου σήριαλ «Καφέ της Χαράς».

Εντυπωσιακή η ανταπόκριση

«Δεν περίμενα πως η ανταπόκριση θα ήταν τόσο μεγάλη. Από τις πρώτες μέρες που ανέβηκε η πλατφόρμα, δέχομαι καταιγισμό από αιτήματα ενδιαφερόμενων. Οι χώροι αυξάνονται συνεχώς και μισθώνονται σε χρόνο ρεκόρ», λέει η κα. Νικολακοπούλου,  η οποία παρουσίασε πρόσφατα τις καινοτόμες υπηρεσίες της πλατφόρμας μαζί με άλλες startup επιχειρήσεις στους επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ.



Όπως λέει η κα. Νικολακοπούλου, μέχρι σήμερα έχει δεχτεί πολλά αιτήματα από ενδιαφερόμενους για τη διοργάνωση events στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί χώροι στην πλατφόρμα. Στην ερώτηση αν υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος χώρος που της προτάθηκε να καταχωρηθεί στην πλατφόρμα απαντά αφοπλιστικά «μία στάνη».

Η επιτυχία πάντως της πλατφόρμας δεν σταματά στην ιδιαιτερότητα της σύλληψης και στη μοναδικότητα των χώρων που προσφέρει, καθώς φοιτητές το Northeastrern University της Βοστόνης εξασκούνται στη συγκεκριμένη εφαρμογή στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης.