Skip to main content

Σπανός Οδυσσέας: Προσφεύγει στο άρθρο 99 ενόψει της εισόδου στρατηγικού επενδυτή

Στην κατάθεση αίτησης στο άρθρο 99 προχώρησε η βορειοελλαδική εταιρία δομικών μηχανημάτων και εξοπλισμών, Σπανός Οδυσσέας ΑΒΕΤΕ, η οποία εντείνει τις επαφές της για την είσοδο εταιρίας διεθνούς εμβέλε
Στη θωράκιση έναντι των πιστωτών της με την κατάθεση αίτησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα προχώρησε η βορειοελλαδική εταιρία δομικών μηχανημάτων και εξοπλισμών, Σπανός Οδυσσέας ΑΒΕΤΕ. Την ίδια στιγμή, εντείνει τις επαφές της για την είσοδο εταιρίας διεθνούς εμβέλειας από τον κλάδο των δομικών μηχανημάτων ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρία έχει σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες διαπραγματεύσεις με δυο διεθνείς ομίλους, με τους οποίους διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας.  Στόχος η έξοδος από την κρίση, που έχει πλήξει και τη βορειοελλαδική εταιρία και η από κοινού ανάπτυξη στην αγορά των Βαλκανίων, όπου ήδη η Σπανός έχει χτίσει από το 2004 ένα ισχυρό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Οδυσσέας Σπανός ενδιαφέρον για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Σπανός έχει εκδηλώσει η ιταλική εταιρία CIFA, που ανήκει εδώ και 1,5 χρόνο στον κινεζικό όμιλο Zoomlion. Οι κινέζοι επιθυμούν σφόδρα να αποκτήσουν το δίκτυο της Σπανός στα Βαλκάνια και να αναπτυχθούν από κοινού και στη Σερβία. Ο δεύτερος υποψήφιος επενδυτής είναι η ελβετική εταιρία Sim του ομίλου Ammann, που επιδιώκει να προσθέσει στις δραστηριότητές της και το σκυρόδεμα, τομέας στον οποίο η Σπανός διαθέτει ισχυρή παρουσία με τα κινητά συγκροτήματα παραγωγής σκυροδέματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στην παρούσα φάση διεξάγονται φορολογικοί και νομικοί έλεγχοι, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Προκειμένου, δε, η εταιρία να εξασφαλίσει χρόνο για την ολοκλήρωση του σχεδίου με την ονομασία «στρατηγικός επενδυτής», προχώρησε στην κατάθεση της αίτησης στο άρθρο 99, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί στις 12 Μαρτίου. «Το άρθρο 99 για μένα δεν είναι αυτοσκοπός. Απλά είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσω χρόνο για να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία μέχρι να βγει η απόφαση. Δεν έχουμε σταματήσει τις πληρωμές, ενώ πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους όπως κάναμε πάντα στα 19 χρόνια λειτουργίας μας. Το άρθρο 99 μας προστατεύει από τους πιστωτές. Έχουμε διασφαλισμένη τη λειτουργία της εταιρίας για τους επόμενους έξι μήνες. Εάν είχαμε και την πίεση των τραπεζών, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε», υπογραμμίζει ο κ. Σπανός.

Προσθέτει, δε, ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα δώσει στην εταιρία τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης αξιοποιώντας τις σημαντικές επενδύσεις που έχει υλοποιήσει στα Βαλκάνια, όπου έχει δημιουργήσει θυγατρικές σε Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Κόσοβο και Κύπρο και ταυτόχρονα προχωρώντας σε άνοιγμα και στην αγορά της Σερβίας.

Πως έφθασε στο άρθρο 99 η Σπανός
Η Σπανός ξεκίνησε να χτίζει το δίκτυό της στα Βαλκάνια μετά το 2004, καθώς προέβλεψε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα ακολουθούσε σημαντική πτώση στο κλάδο των κατασκευών. Προχώρησε στην αγορά γης με στόχο τη δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, οργάνωσε τις εταιρίες στα πρότυπα της Ελλάδας, δηλαδή στο τρίπτυχο πωλήσεις-service-ανταλλακτικά, εκπαίδευσε στελέχη.  Δημιούργησε, δε, το στρατηγείο της για τα Βαλκάνια στις νέες εγκαταστάσεις 30.000 τμ τις οποίες ολοκλήρωσε το 2005 στη ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ. Το 2008- προ κρίσης- οι εξαγωγές της Σπανός αντιπροσώπευαν το 50% του τζίρου της.

«Επενδύσαμε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ από το 2004 για να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας στα Βαλκάνια. Δυστυχώς, όταν ήρθε η κρίση πριν από δυο χρόνια, μας βρήκε υπερ-επενδυμένους. Επιπλέον, μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος, αν και ο ισολογισμός του 2009 ήταν καλύτερος σε σύγκριση με άλλων εταιριών του κλάδου μας, αντιμετωπίσαμε σημαντικό πρόβλημα στο κομμάτι των εισπράξεων και πιέσεις από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τα πλαφόν», τονίζει ο κ. Σπανός περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους η εταιρία βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

 «Μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση ψάχνουμε να βρούμε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, διότι,αν πούμε ότι συνεχίζουμε το πλάνο ανάπτυξης που είχαμε χαράξει, ήμασταν καταδικασμένοι σε αργό θάνατο. Η οικονομική κρίση θεωρώ ότι είναι μια αλλαγή των δεδομένων, απλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα διαμορφωθεί ακόμη ο νέος κόσμος. Δεν μπορώ να αφήσω τις εξελίξεις να με προσπεράσουν, αλλά πρέπει να τις καθοδηγήσω. Για αυτό τον λόγο ξεκίνησα τις επαφές για την ένταξη σε ένα μεγάλο όμιλο και ταυτόχρονα καταθέσαμε την αίτηση στο άρθρο 99. Αν δεν μπορέσω να φτάσω σε μια συμφωνία με κάποιον από τους ομίλους, τότε θα πάμε για εκκαθάριση. Δεν υπάρχει νόημα να ταλαιπωρούμαστε μέσω του 99 και να πιστεύουμε ότι θα σωθούμε από μόνοι μας», υπογραμμίζει ο κ. Σπανός και προσθέτει ότι το άρθρο 99 είναι ένας νόμος που έλειπε, ωστόσο θα έπρεπε να είναι καλύτερος. «Έχει πολλές ελλείψεις και δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Δεν πιστεύω ότι μια επιχείρηση που δεν έχει συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο θα ενταχθεί στο 99 και θα σωθεί».

Αναφέρει ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 30,6 εκατ. ευρώ από 41,6 εκατ. ευρώ το 2008, όταν η μείωση του τζίρου στην Ευρώπη στον τομέα των δομικών μηχανημάτων ξεπερνά το 50% και στο σκυρόδεμα το 80%. «Μόνο η άσφαλτος συνεχίζει να δουλεύει. Όταν διαπιστώσαμε ότι τα Βαλκάνια άρχισαν να παρουσιάζουν πρόβλημα, πιστεύαμε ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις απώλειές μας από τα έργα παραχώρησης στην Ελλάδα. Ωστόσο, και αυτά τα έργα καρκινοβατούν. Πλέον, αυτά που μας κρατούν είναι το σέρβις και τα ανταλλακτικά. Χάρη σε αυτές τις δραστηριότητες καταφέραμε να κλείσουμε το 2009 στο break even», επισημαίνει. Εξηγεί, μάλιστα, ότι κάποιες βαλκανικές αγορές έχουν «μηδενίσει». «Στη Ρουμανία πραγματοποιούσαμε το 30% του τζίρου μας το 2008. Το 2009 κάναμε μόλις 560.000 ευρώ από 12 εκατ. ευρώ πριν δυο χρόνια», τονίζει.

Σήμερα οι υποχρεώσεις της Σπανός προς τέσσερις τράπεζες ανέρχονται σε 9,5 εκατ. ευρώ και προς τους προμηθευτές της σε 13 εκατ. ευρώ. «Έχουμε όμως στις αποθήκες μας μηχανήματα αξίας 17 εκατ. ευρώ και έχουμε να λαμβάνουμε και χρήματα. Είμαστε περίπου ισοσκελισμένοι», καταλήγει.