Skip to main content

«Σπασμένο Ακορντεόν»: Ένα ταξίδι από την αθωότητα στην ενηλικίωση

Μια ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τον απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο των δεκαετιών 30-50. Το βιβλίο της Μαρίας Γεωργίου παρουσιάζεται στις 20 Μαΐου.

Με φόντο την Κύπρο των δεκαετιών του '30, του '40 και του '50 εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα «Σπασμένο Ακορντεόν» της βραβευμένης συγγραφέως Μαρία Γεωργίου με κεντρικό ήρωα τον Γιαννάκη, ο οποίος «ενηλικιώνεται» στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο.

«Ο Γιαννάκης μεγαλώνει με τον παππού του, τον Κωσταντή τον μάντζιπα, στη Σκάλα, το άλλοτε αρχαίο Κίτιο της Κύπρου. Οι Κύπριοι, οι Συπς όπως τους λένε οι Άγγλοι, σύμφωνα με τον Λώρενς Ντάρελ, είναι εξαθλιωμένοι, φτωχοί κι αμόρφωτοι. Οι δυνατότητες για όνειρα είναι περιορισμένες, αλλά ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς όνειρα; Το όνειρο του Κωσταντή είναι ο εγγονός του να μάθει γράμματα. Αυτός όμως είναι ατίθασο και αμπάλατο παιδί. Θέλει τη θάλασσα, το κυνήγι στις αλυκές, τον έρωτα, το ακορντεόν του. Μέχρι που ξεκινά ο αγώνας του 55-59 και όλα αυτά μπαίνουν στο περιθώριο. Για τον Γιαννάκη, όπως και για όλους τους νέους της εποχής, ο αγώνας είναι γεμάτος ωραίες, λαμπερές ιδέες, που τρέφουν την ψυχή και τα όνειρά του. Η εμπλοκή του στον αγώνα, μια δοκιμασία για τις ανθρώπινες αντοχές του και για τις ωραίες ιδέες του. Όλα δοκιμάζονται κι όλα παίρνουν μια άλλη διάσταση. Δεν είναι οι ωραίες ιδέες, είναι που δένεσαι με τους άλλους για τις ωραίες ιδέες, λέει καθώς ξετυλίγει την αφήγησή του, σε μεγάλη πια ηλικία.

Το βιβλίο στηρίζεται στις αφηγήσεις του πατέρα της συγγραφέως σχετικά με τα νεανικά του χρόνια. «Ο αντιαποικιακός αγώνας του 55-59 ήταν η περίοδος που σημάδεψε περισσότερο τη ζωή του, αυτή που μέσα από τις δυσκολίες της τον καθόρισε και τον οδήγησε στην ωριμότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που εγώ επέλεξα να ολοκληρώσω το μυθιστόρημα μου με το τέλος του αγώνα. Γιατί εκεί ολοκληρώνεται ο ήρωας μου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Γεωργίου, προσθέτοντας πως «ο αγώνας της Κύπρου βέβαια συνεχίζεται μέχρι σήμερα».  Όπως διευκρινίζει η κ. Γεωργίου, παρότι το μυθιστόρημα μοιάζει με ιστορικό, στόχος της ίδια ήταν να γράψει ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης. «Ελπίζω οι αναγνώστες να δουν κυρίως αυτή τη πλευρά του», τόνισε.

«Εμένα μ' ενδιαφέρει ο ήρωας, πως επηρεάζεται, πως  δρα και πως εξελίσσεται μέσα σ' ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αν στην εποχή που εξελίσσεται η ιστορία μας, συμβαίνουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα τότε αυτό δίνει την ευκαιρία στον ήρωα να προβληματιστεί και να πάρει θέση. Η ωριμότητα έρχεται μετά, όταν σε μεγάλη πια ηλικία αφηγείται τα γεγονότα σαν σε ένα είδος απομνημονευμάτων,  με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα της εποχής και σ' αυτούς που χάθηκαν, χωρίς όμως τη διάθεση να ωραιοποιήσει μ' ένα πατριωτικό στόμφο τα γεγονότα αλλά μάλλον να τα δει με μια κριτική πανανθρώπινη  ματιά», υπογραμμίζει η κ. Γεωργίου.

Το «Σπασμένο Ακορντεόν» αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Γεωργίου η οποία μέχρι σήμερα έχει βραβευτεί για τα διηγήματά της. Το 2018, βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημα «Χιονισμένες Πολιτείες». Επίσης, τον ίδιο χρόνο, βραβεύτηκε από τις εκδόσεις Εντύποις για το διήγημα «Οι Άλλοι και η Άλλη». Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου έχει παίξει στη ραδιοφωνική εκπομπή του “Κυπριώτικο Σκετς”, δύο έργα της, το Ο “Σιελιδονής” και το “Η Νυφιτζή Φωτογραφία”. Από αυτά το δεύτερο έχει βραβευτεί.

Γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το 1962, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Warwick στη Μ. Βρετανία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργάστηκε στις επιχειρήσεις Computer Team και PanoramaCom, στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει από το 1984.

Παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλίο «Σπασμένο Ακορντεόν» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 19:00 στο Καφωδείο Ελληνικό.

Για το μυθιστόρημα, εκτός από τη συγγραφέα θα μιλήσουν ο Δημήτρης Μίγγας (Συγγραφέας) και η Αρχοντούλα Διαβάτη (Συγγραφέας - Ποιήτρια).

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Γρηγόρης Μήτας (Ηθοποιός).

Ακορντεόν θα παίξει ο Ηρακλής Βαβάτσικας.