Skip to main content

Spiegel: 7 συμβουλές για διακοπές στην Ελλάδα

Από σήμερα που δεν ισχύει η καραντίνα στην Ελλάδα για πολίτες από την ΕΕ, αναμένεται αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση παροτρύνει τους αναγνώστες του τώρα που θα ξεκινήσει να δέχεται και πάλι τουρίστεςνα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, “ήδη τον πιο αγαπημένο προορισμό του καλοκαιριού” όπως γράφει. Αφορμή το ότι από σήμερα καταργείται η καραντίνα για ταξιδιώτες από την ΕΕ και άλλες πέντε χώρες υπό την προϋπόθεση αρνητικού PCR τεστ ή εμβολίου. Μιλώντας στο Spiegel η Κριστιάνε Πιλτς από το εξειδικευμένο για την Ελλάδα τουριστικό γραφείο Attika Reisen αναφέρει ότι καταγράφεται καθαρά η αίσθηση ότι οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και ότι οι πελάτες ενδιαφέρονται περισσότερο για εξατομικευμένα ταξίδια και όχι ομαδικά.
Φέτος οι τουρίστες ψάχνουν την αυθεντιικότητα και όχι τον συνωστισμό στις παραλίες

Φέτος οι τουρίστες ψάχνουν την αυθεντιικότητα και όχι τον συνωστισμό στις παραλίες

“Για εξατομικευμένα ταξίδια προσφέρεται η Ελλάδα, επειδή διαθέτει πάνω από 3.000 νησιά συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων” επισημαίνει ο αρθρογράφος. “Αρκετά για να προσφέρει τουριστικούς προορισμούς και για την επόμενη δεκαετία. Καταρχήν συνιστούμε νησιά που διαθέτουν μερικά χαρακτηριστικά, όπως μικρά καταλύματα, ρεαλιστικές τιμές και πολλή αυθεντικότητα. Σε μερικές περιπτώσεις και περισσότερο χρόνο για το ταξίδι στον τουριστικό προορισμό”. Ποιες είναι λοιπόν οι 7 συμβουλές; Πρόκειται για 7 νησιά που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες. “Η Φολέγανδρος είναι για ρομαντικούς και όσους απολαμβάνουν τη ζωή … 8 ώρες με το πλοίο από τον Πειραιά η Λέρος είναι ιδανική για δύτες και νεροπόντικες ... Τα Κύθηρα, όπου όπως και στην Κύπρο οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι γεννήθηκε η Αφροδίτη, ενδείκνυνται για λάτρεις της φύσης και της ιστορίας. Η Αστυπάλαια, σε σχήμα πεταλούδας, παρά τις βραχώδεις παραλίες και τις αμμουδιές, προσεγγίσιμες μόνο με βάρκα, διαθέτει ονειρεμένα χωριουδάκια και απαράμιλλη αυθεντικότητα. Η Άνδρος, μια ώρα μόνο από το λιμάνι της Ραφήνας, προφέρει πάνω από 30 παραλίες και είναι καταπράσινη, διαθέτει ταβέρνες και είναι γνωστή για την παραδοσιακή της κουζίνα. Η Εύβοια είναι γνωστή για τα ιαματικά λουτρά που έκαναν ο Ωνάσης, η Κάλλας και ο Τσόρτσιλ. Τέλος η Σύρος έχει κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι και οι κάτοικοι δεν ζουν πρωταρχικά από τον τουρισμό. Το νησί προσφέρεται για φίλους της αρχιτεκτονικής και ερευνητές”.

Υπόθεση Ναβάλνι: “Αδίστακτο Κρεμλίνο”

Τι γίνεται με τον Ρώσο αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι; Οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία με “συνέπειες” σε περίπτωση που, όπως προειδοποιούν οι γιατροί, πεθάνει στη φυλακή. Από τα μέσα Μαρτίου ο Ναβάλνι βρίσκεται σε απεργία πείνας, γιατί οι ρωσικές αρχές αρνούνται να εξεταστεί από ειδικό γιατρό για χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει στη μέση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει την υπόθεση ότι το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να εξοντώσει τον Ναβάλνι ως πολιτικό παράγοντα.

“Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει μέχρι πού το ρωσικό καθεστώς στην κυνική λογική του θέλει να το φτάσει” παρατηρεί ο σχολιαστής της.“Θέλει να δει τον Ναβάλνι να πεθαίνει μέσα στην φυλακή ή προτιμά να τον κρατήσει ζωντανό για να τον παρουσιάζει ως έναν τσακισμένο άνθρωπο; Μετά την κήρυξη της οργάνωσής τους σε εξτρεμιστική θέλει να σύρει στη δικαιοσύνη χιλιάδες ακτιβιστές ή αρκεί στο Κρεμλίνο να ζουν όσοι δραστηριοποιούνται για τον Ναβάλνι μέσα στον φόβο για τέτοιες συνέπειες; Το βέβαιο είναι ότι οι κατέχοντες την εξουσία θα κρατήσουν σε αυτήν τη διαμάχη το πάνω χέρι. Αλλά έτσι θα αλλάξει ανεπιστρεπτί ο χαρακτήρας του καθεστώτος” επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος. “Μέχρι τώρα χρωστά τη σταθερότητά του όχι μόνο στους μηχανισμούς καταστολής αλλά και στην ικανότητα να απορροφά κοινωνική δυσαρέσκεια. Μετά τη βίαιη διάλυση της μοναδικής αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την επικράτεια, απομένει στο Κρεμλίνο μόνο μία δυνατότητα. Σε αυτήν την εξέλιξη η Δύση πρέπει να αντιδράσει με καθαρή γλώσσα και με πράξεις. Όχι μόνο λόγω αρχής, αλλά επειδή το θέλει. Βέβαια δεν πρόκειται να κλονιστεί το καθεστώς Πούτιν … αλλά η ρωσο-τσεχική διένεξη θυμίζει ότι το αδίστακτο Κρεμλίνο δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα”.

Στο καλό, Δούκα...

Στη σημειολογία εικόνων που αποτύπωσε ο τηλεοπτικός φακός από την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου εστιάζει η Süddeutsche Zeitung. Μιας κηδείας αποχωρισμού σε μια λαμπρή καταγάλανη ημέρα του Απριλίου, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας του Μονάχου, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη κυρίως λόγω τoυ ισχυρού μηνύματος απλότητας. “Διότι για βασιλικά δεδομένα η τελετή ήταν λιτή, συγκρατημένη και ίσως γι' αυτό ακριβώς τον λόγο για πολλούς στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε τόσο απλή και συγκινητική ”. Όπως πολλοί άλλοι αρθρογράφοι σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, έτσι και ο Γερμανός αρθρογράφος εστίασε στη βασίλισσα. “Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολουθούσε τελευταία τη νεκρώσιμη πομπή μέσα στη λιμουζίνα της” παρατηρεί. “Μια εικόνα με ισχυρό συμβολισμό, διότι για πρώτη και τελευταία φορά ο σύζυγός της Φίλιππος, που σε όλην τη ζωή του βρίσκονταν πάντα δύο βήματα πίσω από τη σύζυγό του, τώρα ως νεκρός ήταν μπροστά της”.

Η παρουσία του πρίγκιπα Χάρι δίπλα στον αδελφό του σχολιάστηκε επίσης ζωηρά. “Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία η σύζυγος του Γουίλιαμ Κέιτ έξω από την εκκλησία κατευθύνθηκε στον Χάρι και άρχισε να του μιλά” υπογραμμίζεται στο άρθρο. “Γι' αυτό και στον βρετανικό κυριακάτικο τύπο η Κέιτ ονομάστηκε “ειρηνοποιός”. Μετά την κηδεία ο Χάρι βάδιζε προς το παλάτι ανάμεσα στην Κέιτ και τον Γουίλιαμ. Δεν βάδιζαν μόνο δίπλα ο ένας με τον άλλο, αλλά μιλούσαν μεταξύ τους. Ένα στιγμιότυπο που θα άρεσε πολύ στον πρίγκιπα Φίλιππο”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle