Skip to main content

Spiegel: Αντίθετος ο Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας

Το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Αυτό δεν θα υπάρξει με μας», λέγεται στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρότεινε στις αρχές της εβδομάδας ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών. Αν ανεβούν πάνω από το όριο του 2%, θα πρέπει, κατά το σκεπτικό του ESM, μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Όπως αναφέρεται επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος και προσθέτει ότι στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους. Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει το δημοσίευμα, καταλήγοντας: «Ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί».