Skip to main content

Σπυράκη: Ότι είμαι από Θεσσαλονίκη δεν σημαίνει ότι πάω για τον δήμο

Άλλη μια φημολογούμενη υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η Μαρία Σπυράκη φαίνεται να αποσύρεται από το παιχνίδι των ονομάτων για τη δημαρχία.

«Φωτιά» έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τον «εκλεκτό» υποψήφιό της για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Μετά την ανακοίνωση του Σταύρου Καλαφάτη ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, πριν από λίγο με μια λιτή ανακοίνωσή της και η Μαρία Σπυράκη κλείνει (αλλά δεν κλειδώνει) την πόρτα προς τις δημοτικές εκλογές.

«Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος. Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου στην Ευρωβουλή και να ανταπεξέρχομαι στα καθήκοντα της εκπροσώπου», γράφει σε σημερινή ανάρτησή της στο Twitter η κ. Σπυράκη, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Το όνομα της κ. Σπυράκη από το προηγούμενο καλοκαίρι «παίζει» για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η ίδια δεν είχε εμπλακεί στη σχετική συζήτηση, ενώ όποτε κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν η βούληση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή της στη συνέντευξη που είχε δώσει πριν τα προηγούμενα Χριστούγεννα στη Voria.gr: «Η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος που νιώθω πατρίδα μου. Είναι εδώ η οικογένειά μου, η μητέρα μου, η οικογένεια της αδελφής μου, εργάζεται εδώ ο σύζυγός μου και τα καλοκαίρια της ζωής μου όπως και των παιδιών μου είναι ταυτισμένα με τη Χαλκιδική. Είναι νομίζω απολύτως φυσικό ως ευρωβουλευτής εκλεγμένη με σταυρό να ενδιαφέρομαι για την πόλη μου. Από εκεί και πέρα στην πολιτική βρίσκομαι για να δουλέψω από όποια θέση μου ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμφωνία αλήθειας δείχνει πως μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε κανονική ευρωπαϊκή πορεία. Και επειδή τον γνωρίζω καλά σας βεβαιώνω ότι θα το κάνει».

Η σημερινή ανάρτηση – απάντηση στα νέα δημοσιεύματα (παρότι το σενάριο είχε ατονίσει από τον Ιανουάριο και μετά και πλέον τα περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κάθοδό της στην Α' Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές) έρχεται ως συνέχεια της «αναστάτωσης» που έχει προκληθεί στη ΝΔ, μετά τη δημόσια ανακοίνωση στήριξης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Από εκείνη την ημέρα, στη ΝΔ επικρατούν δυο λογικές. Η πρώτη ότι πρέπει άμεσα (ή έστω πολύ σύντομα) να ανακοινωθεί και ο υποψήφιος που θα στηρίξει η ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να μην αφήσει το κόμμα ανοιχτό πεδίο στην πόλη για ΣΥΡΙΖΑ και Πρωτοβουλία. Η δεύτερη ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί η ΝΔ από τη «βόμβα» Τσίπρα, αλλά να επιλέξει τον κατάλληλο υποψήφιο και εν καιρώ (μέχρι το τέλος του έτους) να τον ανακοινώσει, καθώς θα μένει (αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν το φθινόπωρο του 2019) σχεδόν ένας χρόνος, δηλαδή ικανό χρονικό διάστημα, για να κάνει μια αξιοπρεπή προεκλογική εκστρατεία ενάντια στον κ. Μπουτάρη.

Όλα αυτά όμως τα έχει ήδη ανατρέψει η πραγματικότητα. Μέσα σε πολύ λίγες μέρες, ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει», Μάκης Κυριζίδης, έφτασε να ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του, ο κ. Καλαφάτης επέσπευσε την ανακοίνωση της δικής του οριστικής απόφασης να μην είναι υποψήφιος εκ νέου (επρόκειτο να το κάνει το ερχόμενο φθινόπωρο ή το αργότερο ως τα Χριστούγεννα), ενώ σήμερα και η κ. Σπυράκη φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση πλέον για τον «εκλεκτό» της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει κι όσο δεν κλείνει...