Skip to main content

Σπυράκη: Να διευκολύνουμε μονάδες παραγωγής υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

Η ευρωβουλευτής επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές.

Στις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Ε.Ε. και να δημιουργήσει μονάδες παραγωγής υδρογόνου, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ,  Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για τη «στρατηγική για το υδρογόνο».

Ενώπιον της Επιτρόπου για την Ενέργεια Κάρντι Σίμπσον, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ  επισήμανε  την ανάγκη η ΕΕ  να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως τα νησιά και οι περιοχές μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συναφών υποδομών. Ειδικότερα η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί η αναβάθμιση και η επανακατεύθυνση των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο ώστε να είναι ετοιμαστούν κατάλληλα για τη μεταφορά υδρογόνου.

«Το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας. Δεν είναι η "ασημένια σφαίρα" για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος, αλλά είναι ο ενεργειακός φορέας που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο», υπογράμμισε η κα Σπυράκη, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές που θα συμπληρώνεται από υδρογόνο «χαμηλού άνθρακα», και να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη ζήτηση στη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού.
 
Η ΕΕ έχει αναπτύξει τη στρατηγική για το υδρογόνο έχοντας θέσει ως στόχο να εγκαταστήσει 6 GW ηλεκτρολύτες ως το 2024 για να παράγονται 1 εκ.τόνοι υδρογόνου. Στην επόμενη φάση ως το 2030 ο στόχος της ΕΕ είναι η εγκατάσταση τουλάχιστον 40 GW ηλεκτρολυτών για την παραγωγή 10 εκ. τόνων υδρογόνου.