Skip to main content

Σπυράκη: Τα Σκόπια προωθούν προϊόντα τους ως μακεδονικά-Παρέμβαση στην Κομισιόν

Η ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν η Κομισιόν γνωρίζει και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει παρελκυστικές τακτικές που νοθεύουν τον ανταγωνισμό .

Σε παραπλανητικές πρακτικές εταιρειών από τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη που όπως λέει επιχειρούν να προωθήσουν προϊόντα τους στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία «μακεδονικά».

Διαβάστε ακόμα: Γιατί έχει κολλήσει το εμπορικό σήμα για τα προϊόντα της Μακεδονίας

Η κ. Σπυράκη για αυτό το λόγο κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν που αναμένεται να εξεταστεί.

Η ίδια αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής της ότι δεδομένης της κωλυσιεργίας που επιχειρεί επιχείρηση με έδρα τη γειτονική χώρα στην προώθηση του κατοχυρωμένου σήματος «Macedonia the great», από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος , η κ.Σπυράκη ζητά να πληροφορηθεί εάν η Κομισιόν γνωρίζει και πως προτίθεται να αντιμετωπίσει παρελκυστικές τακτικές που νοθεύουν τον ανταγωνισμό από την πλευρά εταιρειών που εδρεύουν στη Βόρεια Μακεδονία και οι οποίες επιχειρούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους ως «μακεδονικά».

Παράλληλα ζητά να πληροφορηθεί από ποια κοινοτικά κονδύλια μπορεί να ενισχυθεί η ελκυστικότητα και η προβολή του σήματος “Macedonia the great” που προσδιορίζει την προέλευση των προϊόντων της Μακεδονίας.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κ.Σπυράκη έχει ως εξής:

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εφαρμογή της, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προχώρησε στην καταχώρηση του σήματος των μακεδονικών προϊόντων «Macedonia the great», που δημιούργησε προκειμένου να κατοχυρωθεί και να προβληθεί η ταυτότητα των αυθεντικών μακεδονικών προϊόντων, η οποία είναι μόνο ελληνική, ενώπιον του Αρμόδιου Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Ωστόσο, επιχειρήσεις από την γειτονική χώρα προβαίνουν συστηματικά στη χρήση διακριτικών τίτλων ή αναφορών δήθεν προέλευσης των προϊόντων τους από τη «Μακεδονία», με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης σε επενδυτές και καταναλωτές, ως προς την ταυτότητα των προϊόντων, ή ακόμη και τον σφετερισμό της γεωγραφικής προέλευσής τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν εμπορικά το καλό όνομα που έχουν αποκτήσει διαχρονικά στην αγορά διεθνώς.
Δεδομένου ότι οι ανωτέρω πρακτικές έχουν σοβαρότατη επίδραση και προκαλούν ανυπολόγιστη οικονομική και ηθική βλάβη σε όλους τους παραγωγούς προϊόντων στην Βόρεια Ελλάδα, των οποίων η συνεισφορά στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντικότατη,

Ερωτάται η Επιτροπή

1. Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για τις ανωτέρω πρακτικές και σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση των Ευρωπαίων καταναλωτών, καθώς και να προκύπτει με σαφήνεια η προέλευση των προϊόντων;

2. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση του κατοχυρωμένου σήματος «Macedonia the great»;