Skip to main content

Σπυράκη: Θετική εξέλιξη για τη Δυτική Μακεδονία η συμπληρωματική χρηματοδότηση

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι συμπληρωματική χρηματοδότηση της ΕΕ στις περιοχές που προχωρούν στην απεξάρτηση από το λιγνίτη είναι θετική εξέλιξη

Το θέμα της συμπληρωματικής χρηματοδότησης των περιοχών που προχωρούν στην απεξάρτηση από το λιγνίτη, ανέδειξε με παρέμβαση της στη συζήτηση για το InvestEU η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Απευθυνόμενη στον Επίτροπο Τζεντιλιόνι , η κ. Σπυράκη τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που ενισχύει την ελκυστικότητα της Δυτικής Μακεδονίας για τους επενδυτές.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο InvestEU περιλαμβάνει 4 παράθυρα χρηματοδότησης, ένα εκ των οποίων απευθύνεται ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος του εργαλείου είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ μέσω της μόχλευσης πόρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Το InvestEU δεν χρηματοδοτεί χώρες αλλά επιχειρηματικά σχέδια που μπορούν να αποδώσουν. Θεωρείται πλέον το πιο επιτυχημένο οικονομικό εργαλείο της  ΕΕ καθώς αποτελεί διάδοχο σχήμα του Σχεδίου Γιούνκερ που πέτυχε να μοχλεύσει 500 δις ευρώ την περασμένη πενταετία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει το τελικό σχέδιο  αύριο με πολύ ισχυρή πλειοψηφία.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Μαρίας Σπυράκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του InvestEU έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Επίτροπε Τζεντιλόνι, το InvestEU  είναι μία σπουδαία επιλογή, το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε για την τελευταία πενταετία. Η συμπληρωματικότητα των πόρων δημοσίων  και ιδιωτικών, οι συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν πλέον ωριμάσει ως προτεραιότητες και είναι ανάγκη να αρθούν όλα τα εμπόδια και να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους όλη η διαθέσιμη τεχνική βοήθεια.

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ανθεκτικές επενδύσεις με βιωσιμότητα και προοπτική στο μέλλον. Για να πετύχουμε τη μείωση των εκπομπών των εναέριων ρύπων κατά τουλάχιστον 55 % το 2030 πρέπει να έχουμε άπλετη ανανεώσιμη ενέργεια.

Το InvestEU μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις

-σε μπαταρίες κατασκευασμένες στην Ευρωπαϊκή  Ένωση,
-σε παράκτια αιολικά πάρκα τα οποία έχουν τη δυναμική να παράγουν περισσότερο από το 35 % της συνολικής ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050,
-στην κυματική  ενέργεια που στην παρούσα φάση η τεχνολογία φτάνει τα 13 MW αλλά έχει πλέον ωριμάσει και μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Άκουσα με ενδιαφέρον Επίτροπε Τζεντιλόνι ότι οι πόροι του InvestEU μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της απολιγνιτοποίησης .Αυτό θα αυξήσει την ελκυστικότητα για τις επενδύσεις στην δική μας Δυτική Μακεδονία και σας ευχαριστούμε.

Θα ήθελα να κλείσω με το εξής: επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι το  InvestEU είναι το διάδοχο σχήμα του Σχεδίου Γιούνκερ. Είναι το σχήμα το οποίο πρότεινε εδώ σε αυτήν την αίθουσα ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν και δεν παύω να θυμάμαι ότι εδώ σ’ αυτή την αίθουσα μας έλεγε συχνά πως ο ρόλος μας είναι να δημιουργήσουμε για τους πολίτες μας δουλειές, δουλειές και δουλειές!»