Skip to main content

Σπίρτζης: H Ελλάδα αποκτά Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών

Με το ΕΣΣΜ θα τεκμηριώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης Μελετών και Έργων και θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών (ΕΣΣΜ) με βάθος 20ετιας, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι υποδομές που απαιτούνται στη χώρα μας, αποκτά η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Στη τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την εκπόνηση του, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνου Βούρδα, παρουσιάστηκε το τελικό ΕΣΣΜ, καθώς έχει ήδη αναρτηθεί και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών.

«H Ελλάδα αποκτά επιτέλους Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, αποκτά ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της χώρας μας» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή την ολοκλήρωσή του και σημείωσε ότι «πλέον, όλες οι υποδομές που ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται στη χώρα, υπακούουν στις ανάγκες της και στις ανάγκες των πολιτών και όχι σε μικροπολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες».

Και πρόσθεσε ότι «το ΕΣΣΜ σε συνδυασμό με το σύστημα παρακολούθησης της υλοποίησής του, μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας καθώς θα υπάρχουν σαφή στοιχεία που θα δείχνουν την αποτελεσματικότητα της δράσης μας στον τομέα αυτό. Προσωπικά από όπου κι αν θα βρίσκομαι, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησής του, θα αναζητώ τα στοιχεία εξέλιξης γιατί είναι πρώτιστο ενδιαφέρον μου η δημιουργία όλων των Υποδομών που υπηρετούν τις ανάγκες των Μεταφορών και των πολιτών και νομίζω πως έχω δώσει δείγματα γραφής».

Παράλληλα, με το ΕΣΣΜ, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημιουργήθηκε σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής του ΕΣΣΜ, με βάση το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε όλη η δουλειά που έγινε 2 χρόνια τώρα.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται τεκμηριωμένη αποτύπωση της εξέλιξης εφαρμογής του ΕΣΣΜ, θα τεκμηριώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης Μελετών και Έργων και θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Επίσης, εκπαιδεύτηκε προσωπικό του υπουργείου, προκειμένου να αποτελέσει την ομάδα παρακολούθησης του ΕΣΣΜ.