Skip to main content

Σπίρτζης: H κυβέρνηση ανέχεται τη δράση ακροδεξιών θυλάκων στην αστυνομία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η ώρα να ζητηθεί η παραίτηση του κυρίου Χρυσοχοΐδη θα φτάσει αν συνεχιστεί και κορυφωθεί η βία.

O άνδρας των ΜΑΤ που κατέστρεψε τα λουλούδια προσέβαλε τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η χρήση αστυνομικής βίας με εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι γενικευμένη. H κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέχεται τη δράση ακροδεξιών θυλάκων μέσα στην ελληνική αστυνομία και τον αποτροπιαστικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν», τόνισε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha σχετικά με το περιστατικό που αφορά αστυνομικό, ο οποίος εμφανίστηκε να καταστρέφει λουλούδια στο μνημείο Γρηγορόπουλου, σημείωσε. «O άνδρας των ΜΑΤ που κατέστρεψε τα λουλούδια προσέβαλε τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η χρήση αστυνομικής βίας με εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι γενικευμένη. H κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέχεται τη δράση ακροδεξιών θυλάκων μέσα στην ελληνική αστυνομία και τον αποτροπιαστικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν».

Ο κ. Σπίρτζης συμπλήρωσε ότι «Θυμάται κανείς στο πρόσφατο παρελθόν – και όχι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ – να μπαίνουν αστυνομικοί στα σπίτια συμπολιτών μας όπως συνέβη στις περιπτώσεις Ινδαρέ και Καττή, να ασκείται σωματική βία στα μέλη των οικογενειών τους, να καταλήγει ο κύριος Καττής στον Ευαγγελισμό, να είναι ο κύριος Ινδαρές δεμένος στην ταράτσα του; Θυμάται κανείς, με τη συχνότητα που συμβαίνει σήμερα, να υπάρχουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε όποια γυναίκα περνάει μπροστά από συγκεκριμένες διμοιρίες των ΜΑΤ; Θυμάται κανείς να ασχολούνται, λόγω της νομοθεσίας ή των κανονιστικών διατάξεων που έχει περάσει η ΝΔ οι εισαγγελικές αρχές με τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη;»

Αναφερόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «Η ώρα να ζητηθεί η παραίτηση του κυρίου Χρυσοχοΐδη θα φτάσει αν συνεχιστεί και κορυφωθεί η βία και η επιβολή του δόγματος του τρόμου και της πάταξης από το αστυνομικό κράτος που χτίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για την στάση της Σοφίας Βούλτεψη ως προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι «Δεν αντιπαρατέθηκα με την κυρία Βούλτεψη. Η κυρία Βούλτεψη προήδρευε τη συγκεκριμένη διαδικασία και νομίζω ότι δεν τίμησε τον ρόλο της ως προέδρου της Επιτροπής. Εμείς δεν κάνουμε ακτιβισμούς με χαρτιά υγείας. Θεατρινισμοί είναι αυτά που γίνονται στην ΕΛ.ΑΣ και ο τρόπος που τη χειρίζονται».

Αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνονται συχνά τεστ στους αστυνομικούς, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην αστυνομία που ανακοίνωσε ο υπουργός προκύπτει από τεστ που έχουν κάνει οι αστυνομικοί μόνοι τους. «Δεν είναι λοιπόν ένα αξιόπιστο στοιχείο. Δεν έχουν κάνει τεστ οι αστυνομικοί που καθημερινά έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί νέοι στην αστυνομία και να μην εκδηλώνουν συμπτώματα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι φορείς του ιού

Για αυτό καταθέσαμε τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες – και αυτό δεν αφορά μόνο τους αστυνομικούς αλλά και τους εργαζόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα που είναι κλειστές δομές – πρέπει σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα όχι μεγαλύτερα των 15 ημερών να υποβάλλονται σε τεστ. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να συνταγογραφούνται και να είναι περιοδικές ώστε να μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Αυτά όμως δεν τα ακούει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το επιτελικό κράτος», σημείωσε.

 «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν προσλήψεις από το παράθυρο σε χιλιάδες αστυνομικούς, χωρίς τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων με αποτέλεσμα να μην έχουν αυτοί οι άνθρωποι εκπαίδευση. Όταν έχει προβλήματα ένας κλάδος όπως αυτός της αστυνομίας, τα προβλήματα αυτά τα έχει η κοινωνία στο σύνολό της», συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης.

«Έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να ρίξουν λάσπη σε όλους μας και κυρίως στον πρόεδρό μας. Δεν μας αγγίζει αυτή η τακτική. Η καθημερινή αλλαγή των σεναρίων από συγκεκριμένα κέντρα σχετικά με ένα παλιό σπίτι που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας ως εξοχικό είναι ανάξια λόγου. Μια σειρά από ψέματα και από λάσπη πέφτουν στο κενό», υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης.