Skip to main content

Σπίρτζης: Το μετρό Θεσσαλονίκης δεν κινδυνεύει με απένταξη

Τι είπε ο αναπλ. υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στους εργαζομένους. Προηγήθηκε συνάντηση με βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν κινδυνεύει με απένταξη από τα Κοινοτικά προγράμματα, διαβεβαίωσε ο αναπλ. υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζηςτους εκπροσώπους των εργαζομένων, απαντώντας έτσι και σε πρόσφατα δημοσιεύματα περί παρέμβασης της ΕΕ και πιθανής διακοπής της χρηματοδότησης, αλλά και επιστροφής των πόρων που έχουν διατεθεί από τα ταμεία της ΕΕ . 
 
Στη μιάμιση ώρα της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό στην Αθήνα και η οποία μόλις προ ολίγου τελείωσε, συμμετείχαν εκπρόσωποι των δύο Σωματείωνεργαζομένων στο Μετρό, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ενώ παρών ήταν και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος. 
 
Στη διάρκεια της συνάντησης, εκτός από το ότι ο κ. Σπίρτζης τόνισε με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου της βασικής γραμμής, υποσχέθηκε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να έχει το πόρισμα της τριμερούς επιτροπής που θα συστήνονταν έτσι ώστε Υπουργείο, Αττικό Μετρό ΑΕ και ανάδοχος , να προσπαθήσουν να βρούνε λύση στα προβλήματα του έργου.  
 
Βεβαίως, να σημειωθεί ότι η επιτροπή αυτή, όχι μόνο δεν έχει ως τώρα παρουσιάσει έργο και πρόοδο, αλλά ακόμη, όπως μπορεί να γνωρίζει ηVoria.gr, δεν έχουν καλά- καλά οριστεί τα μέλη της. 
 
Πέραν αυτού, ο κ. Σπίρτζης επίσης υποσχέθηκε ότι άμεσα θα προχωρήσει, με την έκδοση υπουργικής απόφασης, στη σύσταση μίας Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου του Μετρό, στην οποία θα συμμετέχουν φορείς της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. 
 
Το υπουργείο θα επιδιώξει την επανεκκίνηση του έργου, μετά από συνεννόηση με την ανάδοχο κοινοπραξία, στο τμήμα της βασικής γραμμής, αλλά, η επαναδημοπράτηση «παραμένει στο τραπέζι», αν τελικώς δε βρεθεί τρόπος να μείνει η ανάδοχος κοινοπραξία, η AIASA, στο έργο. 
 
Στα εργασιακά θέματα δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά παρότι τα έθιξαν οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων, αφού ήδη έχουν γίνει πολλές απολύσεις στο κατασκευαστικό τμήμα ενώ στο αρχαιολογικό έχουν γυρίσει σε εκ περιτροπής εργασία. 
 
Η υπόσχεση που δόθηκε είναι, πως «θα κάνουν ότι μπορούν» από τα δύο υπουργεία ( σ.σ Εργασίας και Υποδομών) για να μη γίνουν και άλλες απολύσεις, ενώ  όταν επιτευχθεί η επανεκκίνηση του έργου θα προσληφθούν οι απολυμένοι που εργάζονταν στο μετρό. 
 
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, είχαν σήμερα το πρωί, στη Βουλή συνάντηση με έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιφέρειες Α’ και Β΄Θεσσαλονίκης. Την αναλυτική ενημέρωση που έγινε από πλευράς εργαζομένων παρακολούθησαν οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βούλα Τεκτονίδου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος και Δέσποινα Χαραλαμπίδου. 
 
Αυτό το οποίο οι έξι βουλευτές υποσχέθηκαν είναι ότι θα δούνε πως μπορούν να δράσουν έτσι ώστε να ασκήσουν πιέσεις για να δοθεί γρήγορα λύση στο πρόβλημα. Επίσης, θα παρέμβουν για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας σε ένα έργο που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του για να ολοκληρωθεί, όπως και για τους όρους εργασίας που θα ισχύουν. Το τελευταίο που διαβεβαίωσαν είναι ότι θα πιέσουν για την άμεση επαναχρηματοδότησή του, σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον.