Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν στην καραντίνα οι ζητούμενες τιμές για ακίνητα

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στο β΄ τρίμηνο του 2020 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos.

Την ώρα που οι αγοροπωλησίες έχουν μπει στον πάγο λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οι ζητούμενες τιμές στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού φαίνεται να έχουν τσιμπήσει σημαντικά.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τον SPI, (τον δείκτη τιμών του Spitogatos, που βασίζεται στα δεδομένα των χιλιάδων αγγελιών που διαθέτει). Είναι χαρακτηριστικό πως σε ετήσια βάση στη Θεσσαλονίκη οι τιμές πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του περσινού… αναρριχήθηκαν κατά 17,9%,  ενώ μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου οι τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 0,17%.

Σύμφωνα με τον SPI, η τριμηναία σύγκριση εντός του 2020, παρουσιάζει εικόνα σταθεροποιήσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως και στη Θεσσαλονίκη, οριακή μείωση.

Αναφορικά με τις ενοικιάσεις στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα πάντα με την επεξεργασία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή εν πολλοίς κατά τη διάρκεια του lockdown, έναντι του αντίστοιχου περσινού αυξήθηκαν κατά 1,83%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος παρουσίασαν άνοδο κατά 7,3%.

Η εικόνα στη Χαλκιδική   

Στη Χαλκιδική οι τιμές πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού αυξήθηκαν κατά 7,5% ενώ συγκρίνοντας το δεύτερο τρίμηνο  με το πρώτο τρίμηνο του 2020 η άνοδος είναι της τάξης του 0,58%.

Στις ενοικιάσεις καταγράφεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το  πρώτο τρίμηνο μείωση κατά 2,1% ενώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 πτώση  κατά 0,7%.

Οι τιμές πώλησης πανελλαδικά , 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης κατοικιών, χαρακτηριστικό είναι πως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη γενική εικόνα της ελληνικής επικράτειας διαφαίνονται ελάχιστες έως μηδαμινές μεταβολές.



Ενοίκια

Σχετική σταθερότητα τιμών διαφαίνεται και στις ενοικιάσεις κατοικιών, βάσει των μεταβολών που κατέγραψε ο σχετικός σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ενδεικτικά, από τη συνολική εικόνα που δίνει η ελληνική επικράτεια, οι τρεις νομοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του πρώτου είναι οι νομοί: Αχαΐας (6,86%), ο Ιωαννίνων (6,72%) και Τρικάλων (6,16%). Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση τιμών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ενοικίου παρατηρείται στις Κυκλάδες (17,90%), στα Τρίκαλα (14,70%) και τα Ιωάννινα (11,20%).

«Όσο και αν έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση των προσφερόμενων ακινήτων προς πώληση και κυρίως ενοικίαση, αλλά και πλήρη ανάκαμψη των αναζητήσεων στα brands που διαχειριζόμαστε, οι τάσεις των ζητούμενων τιμών είναι ξεκάθαρα σταθεροποιητικές σε σχέση με 3 μήνες πριν. Αυτό παρατηρείται τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις κατοικιών, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, καθώς η αγορά δείχνει να τηρεί μια στάση αναμονής μετά την άρση του lockdown» υπογραμμίζει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός επισημαίνονται πως «σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, ακολουθώντας τη γενικότερη αύξηση των τιμών το 2020, οι ετήσιες μεταβολές είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη των τιμών το φθινόπωρο, μετά το πέρας της κακής φετινής τουριστικής σεζόν και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην οικονομία και το real estate».