Skip to main content

S&P:Κίνδυνος ύφεσης στη Μ. Βρετανία αν δεν υπάρξει συμφωνία για Brexit

O οίκος εκτιμά ότι η ύφεση θα έχει μακρά διάρκεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση την βρετανική οικονομία, προειδοποιεί η S&P Global.

Μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι η ύφεση θα έχει μακρά διάρκεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι το βασικό το σενάριο παραμένει πως Ε.Ε. και Η.Β. θα καταλήξουν σε συμφωνία, αν και σημειώνει ότι ο κίνδυνος ενός αδιεξόδου έχει "αυξηθεί σημαντικά για να αποτελεί παράγοντα που σχετίζεται με την πιστοληπτική αξιολόγηση".

Στους υπολογισμούς του για την αποτυχία συμφωνίας, ο οίκος περιλαμβάνει ένα σενάριο που προβλέπει ύφεση της οικονομίας για τέσσερα με πέντε τρίμηνα, αύξηση της ανεργίας στο 7% με 10% και πτώση των τιμών των κατοικιών για περίοδο δύο ετών. Σε αυτή την περίπτωση η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να είναι χαμηλότερη, αναφέρει.