Skip to main content

Spread: Το εξάμηνο του τρόμου

Μέσα σε μισό χρόνο το spread έκανε άλμα 260 μ.β., ως συνέπεια κερδοσκοπικών παιχνιδιών, διαρροών και παραλήψεων.
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλάμβανε καθήκοντα, ο όρος spread δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο του μέσου Έλληνα. Έξι μήνες μετά, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας του απλού πολίτη. Μέσα σε μισό χρόνο το spread έκανε άλμα 260 μονάδων βάσης (μ.β.), ως συνέπεια κερδοσκοπικών παιχνιδιών, διαρροών και παραλείψεων, με αποτέλεσμα η χώρα να δανείζεται με επαχθείς όρους.

Σύμφωνα, δε, με κοινή έρευνα του Bloomberg και της Credit Agricole Corporate and Investment Bank, το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει επιπλέον 13 δισ. ευρώ σε τόκους για το χρέος που πρόκειται να πουλήσει φέτος, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του spread.

5 Οκτωβρίου 2009

Μια ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές που ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, το spread διαμορφώνεται στις 134 μ.β. και ακόμα και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch στις 23 Οκτωβρίου δεν καταφέρνει παρά να το ανεβάσει στις 138 μ.β.

Μάλιστα ακριβώς ένα μήνα μετά τις εκλογές, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται 7 δισ. ευρώ με έκδοση 15ετών ομολόγων, των οποίων το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,3% (142 μ.β.).

7 Νοεμβρίου 2009

Αναλυτής της Moody΄s εκφράζει τις ανησυχίες του για το δημοσιονομικό έλλειμμα των οικονομικά ασθενέστερων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα τα spread να διαμορφώνονται στις 140 μ.β., ενώ  στις 16 του ίδιου μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος συνιστά σε ορισμένες τράπεζες να είναι προσεκτικές στην άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα η ανησυχία των αγορών να διευρύνει το spread στις 156 μ.β., τάση που συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.

26 Νοεμβρίου 2009

Ξεσπά η κρίση στο Ντουμπάι προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις πανικού σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Η «θύελλα» χτυπά και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το spread να ανέλθει στις 215 μ.β. την 27η Νοεμβρίου. Ωστόσο η κατάσταση εξομαλύνεται και το spread υποχωρεί στις 172 μ.β. στις 2 Δεκεμβρίου.

7 Δεκεμβρίου 2009

Η Ελλάδα δέχεται την πρώτη συντονισμένη κερδοσκοπική επίθεση, καθώς η S&P θέτει υπό παρακολούθηση τη χώρα, ανεβάζοντας το spread στις 210 μ.β., ενώ μια ημέρα αργότερα η Fitch υποβαθμίζει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εκτοξεύοντας το spread στις 255 μ.β. Εντούτοις, η παρέμβαση του πρωθυπουργού στις 9 του ίδιου μήνα δείχνει να ηρεμεί την κατάσταση.

18 Δεκεμβρίου 2009

Γίνεται γνωστό ότι η Moody΄s θα προχωρήσει και αυτή με τη σειρά της σε υποβάθμιση της χώρας, με αποτέλεσμα το spread να διογκώνεται στις 270 μ.β. Η Moody΄s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 22 του μηνός, αλλά ήπια, με αποτέλεσμα το spread να πέφτει στις 247 μ.β.

14 Ιανουαρίου 2010

Ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοινώνει ότι δεν αλλάζουν οι όροι ενεχυρίασης των τραπεζών και το spread «σκαρφαλώνει» στις 294 μ.β.

Οι επόμενες ημέρες αποδεικνύονται ακόμη πιο επώδυνες, καθώς οι αγορές δεν δείχνουν να πείθονται από το ΠΣΑ και στις 21 Ιανουαρίου το spread σημειώνει αρνητικό ρεκόρ από τη μέρα που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη, ανερχόμενο στις 311 μ.β.

25 Ιανουαρίου 2010

Η Ελλάδα βγαίνει στην αγορά για να δανειστεί εκδίδοντας 5ετή ομόλογα και αναζητώντας 8 δισ. ευρώ. Η ζήτηση είναι υπερτριπλάσια των προσφερόμενων τίτλων (25 δισ. ευρώ), ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώνεται στο καθόλου κολακευτικό, για χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ, 6,2%.

Δύο ημέρες αργότερα, την 27η Ιανουαρίου, διαρρέει από την κυβέρνηση ότι η χώρα σκοπεύει να πουλήσει ομόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ στην Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι αν δεν πετύχει η «συνταγή» του ΠΣΑ η χώρα δεν έχει σχέδιο Β. Το spread την ίδια ημέρα απογειώνεται στις 361 μ.β., δείχνοντας πως, αν οι διαρροές είχαν σκοπό να τρομάξουν τις αγορές, πέτυχαν το αντίθετο.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, 28 Ιανουαρίου, οι αγορές ωθούν το spread στις 405 μ.β. και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει, καθυστερημένα, από το Νταβός ότι η Ελλάδα δεν έχει έλθει σε καμία είδους συμφωνία με την Κίνα.

Τελικά η κατάσταση εξομαλύνεται μετά από δημοσιεύματα της Le Monde και του Economist, τα οποία «αποκαλύπτουν» σχέδιο στήριξης από την Ευρώπη, αλλά και μετά από δηλώσεις του Χοακίν Αλμούνια ότι τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης είναι εφικτά. Το spread υποχωρεί την 1η Φεβρουαρίου στις 344 μ.β.

16 Φεβρουαρίου 2010

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρομοιάζει ατυχώς τη χώρα με τον Τιτανικό, με αποτέλεσμα το spread να σημειώνει άλμα 30 μονάδων και να ανέρχεται στις 333,4 μ.β. Λίγες ημέρες αργότερα, την 23η Φεβρουαρίου, η Fitch υποβαθμίζει τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και το πριμ ανεβαίνει στις 340 μ.β.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, ο ΟΔΔΗΧ αποφασίζει να βγει για δεύτερη φορά εντός του 2010 στην  αγορά ομολόγων, εκδίδοντας στις 4 Μαρτίου 10ετείς τίτλους για την άντληση 5 δισ. ευρώ. Η έκδοση υπερκαλύπτεται (προσφορές 16 δισ. ευρώ), αλλά και πάλι το επιτόκιο είναι απογοητευτικό, κλείνοντας στο 6,3%.

25 Μαρτίου 2010

Η ΕΕ μετά τα σκληρά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα αποφασίζει τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, με αφορμή τα προβλήματα ακριβού δανεισμού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Την αμέσως επόμενη το spread υποχωρεί στις 304,5 μ.β.

Ωστόσο, στις 29 Μαρτίου η Ελλάδα αποφασίζει την έκδοση 7ετών ομολόγων για την άντληση 5 δισ. ευρώ και τα αποτελέσματα δεν τη δικαιώνουν. Η προσφορά υπερκαλύπτεται κατά μόλις 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο παραμένει και πάλι σε υψηλά επίπεδα, κλείνοντας στο 5,9%.

6 Απριλίου 2010

Σε τροχιά μεγάλης ανόδου έχουν μπει το spread των 10ετών ομολόγων από την ώρα που κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την αλλαγή του σχεδίου βοήθειας της οικονομίας, σε σχέση με αυτά που αποφασίσθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, με στόχο να αποφύγει την εμπλοκή του ΔΝΤ. Η είδηση δημοσιεύεται στο Market News International κι έχει ως πηγή κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, στην Αθήνα, χωρίς να το κατονομάζει.

Το μεσημέρι της 6ης Απριλίου το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, διαπραγματευόταν σε ιστορικά υψηλά (έφθασε μέχρι τις 408 μονάδες βάσης), ξεπερνώντας τις 405 μονάδες, όπου είχε σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο.

Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον καθυστερημένη, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχωρά σε δηλώσεις διάψευσης το απόγευμα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές. Όμως, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών δεν δείχνουν να αποδίδουν, όπως δεν αποδίδουν και οι διαδοχικές διαψεύσεις από ΕΕ και Γερμανία.

Έτσι, η ξέφρενη πορεία του spread πάνω από τις 400 μ.β. συνεχίζεται και την 7η Απριλίου, καθώς το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, κλείνει στις 403 μ.β., φθάνοντας νωρίτερα στο νέο ιστορικό υψηλό των 412 μ.β.

Σήμερα, 8 Απριλίου, το spread συνεχίζει να κινείται ανοδικά, καθώς οι όλες προσπάθειες αποκλιμάκωσης εξακολουθούν να πέφτουν στο κενό. Η διαφορά απόδοσης στο 10ετές ελληνικό ομόλογο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 14:00 ανήλθε στις 456 μ.β. που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.