Skip to main content

Σρι Λάνκα: αναμονή και οδύνη για τους συγγενείς των θυμάτων

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών και Ευαγγελικών στη Σρι Λάνκα.

Συνωστισμός έξω από την κεντρική είσοδο του General Hospital, του κρατικού νοσοκομείου στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Δεκάδες οικογένειες περιμένουν να μάθουν περισσότερα για τους συγγενείς τους που αγνοούνται. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων με στόχο χριστιανικές εκκλησίες και ξενοδοχεία πολυτελείας στη Σρι Λάνκα, έναν από τους εκλεκτούς διεθνείς προορισμούς τα τελευταία χρόνια.

Ο Κιρούμπα, ένας νεαρός άνδρας από το Κολόμπο, αναζητεί τη σύζυγό του. "Έφυγε για να πάει στην εκκλησία, 8.20 το πρωί, αλλά δεν ξαναγύρισε ποτέ", λέει. "Την ψάξαμε παντού, ρωτήσαμε παντού, δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Γι αυτό ήρθαμε κι εδώ, αλλά ούτε εδώ είναι..." Στην αναμονή, έξω από το νοσοκομείο, είναι και η Ραμεσβάρ, που αναζητεί την κόρη της. "Είχε πάει στην εκκλησία. Μόλις μάθαμε για τις επιθέσεις, προσπαθήσαμε να της τηλεφωνήσουμε. Αλλά δεν μάθαμε ποτέ κάτι, ούτε την ίδια μέρα, ούτε την επόμενη. Γι αυτό ήρθαμε εδώ και περιμένουμε, μπορεί να μάθουμε περισσότερα...", λέει η ίδια.

Ημέρα εθνικού πένθους

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα είχε κηρήξει τη Δευτέρα 22 Απριλίου ημέρα εθνικού πένθους. Αλλά και το πρωί της Τρίτης δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Κολόμπο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα. Πολλοί κρατούσαν κεριά και προσεύχονταν. Ο Σαρλ Φερνάντο, ένας από τους τους κατοίκους του Κολόμπο, που παραβρέθηκαν στην τελετή, λέει: "Αισθάνομαι βαθιά λυπημένος, τόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όλοι είμαστε πολύ λυπημένοι...". Στο ερώτημα, αν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, ο Σαρλ Φερνάντο απαντά: "Είπαν ότι θα δώσουν αποζημιώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να ελαφρύνει τις καρδιές των ανθρώπων, έτσι δεν είναι";

Για τις βομβιστικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αποδίδει την ευθύνη στην ισλαμιστική ομάδα National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του,  δηλώνει ότι θα ζητήσει τη βοήθεια ξένων κυβερνήσεων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και αδυνατεί να κατανοήσει πώς μία τόσο μικρή ομάδα κατάφερε να προχωρήσει σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων μέσα σε λίγες ώρες. Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σρι Λάνκα, είχαν ήδη πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

"Προσοχή" συνιστά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες του και συνιστά αυξημένη προσοχή στους επισκέπτες της χωρας, επισημαίνοντας ότι καλό είναι να αποφεύγουν τους χώρους που έγιναν οι τελευταίες επιθέσεις και να διατηρούν συνεχή επαφή με αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία για τις νεότερες πληροφορίες. Ακόμα δεν είναι σαφές εάν έχει περάσει οριστικά ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες.

Μπερν Μους Μπορόφσκα

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle