Skip to main content

ΣΣΕΘ: Αντισυνταγματική η τροπολογία για τη φορολογία των γονικών παροχών

Aντιδράσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης και της Oμοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έχει προκαλέσει η τροπολογία για τη φορολογία των γονικών παροχώ
Την απόσυρση της τροπολογίας για τη φορολογία των γονικών παροχών ζητά η διοίκηση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης (ΣΣΕΘ), επισημαίνοντας ότι είναι «αόριστη και αντισυνταγματική» και δημιουργεί συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας στις συναλλαγές.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ύψος του αφορολόγητου ποσού και των φορολογικών συντελεστών. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΣΕΘ, «η τροπολογία είναι αλυσιτελής και δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο κράτος».

Η πρόσφατη τροπολογία ορίζει ότι ο φόρος δωρεών και γονικών παροχών, που θα ισχύσει για συμβόλαια συνταχθέντα από 08-01-2010 και μετά, θα επανεξεταστεί και θα εκκαθαριστεί εκ νέου, βάσει των άγνωστων ακόμη διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, που θα ισχύσει από το Μάρτιο του 2010. Ο ΣΣΕΘ επισημαίνει ότι η ρύθμιση αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος. Εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται θα αποτρέψει τους πολίτες από την ολοκλήρωση των όποιων γονικών παροχών είχαν αποφασίσει και, δυστυχώς, όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα έχουν ενδεχομένως αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία κατασκευαστών και οικοδομικών επιχειρήσεων Ελλάδος

Το αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ για τη γονική παροχή ζητά η ομοσπονδία κατασκευαστών και οικοδομικών επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), τονίζοντας παράλληλα ότι η τροπολογία δεν θα πρέπει να θίξει τη μέση ελληνική οικογένεια, «η οποία είναι ο αιμοδότης της οικοδομικής δραστηριότητας, που με τη σειρά της είναι η ατμομηχανή της Εθνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, θα πρέπει για το μέλλον της απασχόλησης και της Εθνικής Οικονομίας οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο να περιλαμβάνουν κλίμακες, όπως για παράδειγμα:

-3% πρώτο κλιμάκιο φόρου γονικής παροχής-δωρεάς για τις επόμενες 300000 ευρώ .
-5% δεύτερο κλιμάκιο φόρου γονικής παροχής - δωρεάς για τις επόμενες 200.000 ευρώ 
-Για μεγαλύτερα ποσά γονικής παροχής ποσοστό που θα καθοριστεί μετά τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς και να μην υπερβαίνει το φόρο μεταβίβασης.

Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία, «οι κλίμακες είναι απαραίτητο να ισχύσουν, διότι με την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των αγοραίων, ένα μικρό διαμέρισμα τρίτου ορόφου, 85-90τ.μ. μαζί με τον ημιυπαίθριο (που έχουν όλα τα διαμερίσματα), την αποθήκη και τη θέση στάθμευσης, η αντικειμενική αξία του θα κυμαίνεται από 350.000-400.000. Εάν επίσης ληφθεί υπόψιν ότι η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών έχει και μια εγκαταλελειμμένη ακίνητη περιουσία στην περιφέρεια, τότε ο μέσος όρος της ελληνικής οικογένειας θα υπολογίζει, ως γονική παροχή, ποσό μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ».