Skip to main content

Στα 200 εκατ. ευρώ η μείωση των εξαγωγών από τους κλειστούς δρόμους

Ακυρώνουν την ανάκαμψη του εξαγωγικού εμπορίου και πλήττουν το κύρος της Ελλάδας διεθνώς οι κλειστοί δρόμοι, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
Τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν οι απώλειες των ελληνικών εξαγωγών κυρίως αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη. Όπως επεσήμανε η κυρία Σακελλαρίδη, οι κλειστοί δρόμοι απειλούν να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα έγκαιρης ανάκαμψης του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, ενώ πλήττουν το κύρος της Ελλάδας διεθνώς.

«Σε μια περίοδο που άρχισαν να φαίνονται σημάδια υποχώρησης των πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές όλον τον τελευταίο χρόνο, οι κλειστοί δρόμοι του εμπορίου απειλούν να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα έγκαιρης ανάκαμψης του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας στερώντας από την οικονομία έως και 200 εκατ. ευρώ και πλήττοντας το κύρος της Ελλάδας διεθνώς», ανέφερε η κυρία Σακελλαρίδη.

Η ίδια εξήγησε ότι την τρέχουσα περίοδο εμφανίζουν αξιοσημείωτη δυναμική τα αγροτικά προϊόντα, στην πλειονότητά τους ευπαθή, υποστηρίζοντας ως τώρα μια αναχαίτιση των πιέσεων που δέχονται συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές. Με τη συνολική μείωση της αξίας των εξαγωγών να φθάνει στο 17,9%, η αντίστοιχη υποχώρηση της κατηγορίας των αγροτικών προϊόντων διαμορφώνεται μόλις στο-0,7%. Μάλιστα, στην υποκατηγορία ποτά και καπνός προκύπτει αύξηση της τάξεως του 11,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε η κυρία Σακελλαρίδη, την τελευταία 20ετία η συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στις συνολικές εξαγωγικές εισπράξεις περιορίστηκε από 30% στο 1990 σε 20,8% το 2008. Το εννεάμηνο του 2009 η συμμετοχή αυτή αυξήθηκε στο 25,1%. «Σε μια χώρα στην οποία η αξία των αγροτικών προϊόντων αντιπροσωπεύει τόσο υψηλό ποσοστό του συνόλου, το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών στην ΕΕ των 15 μια πτώση της αξίας των εξαγωγών τους κατά 5% μόνο, λόγω των αποκλεισμών στους δρόμους του εμπορίου, θα οδηγήσει σε υποχώρηση κατά περισσότερο από 1% της αξίας των εξαγωγών συνολικά, δηλαδή περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και θα προσθέσει πιέσεις στο ήδη αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας», υπογράμμισε η κυρία Σακελλαρίδη.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές- αγρότες, αστυνομία, τελωνειακές αρχές- ώστε τα ευπαθή τουλάχιστον προϊόντα, στην πλειονότητά τους αγροτικά, να τύχουν ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής. «Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να απολέσουμε ούτε ένα εκατοστό από τα μερίδιά μας στις ξένες αγορές, ούτε 1 ευρώ από ήδη κλεισμένες συμφωνίες, που ενδέχεται να καταγγελθούν από πλευράς των ξένων αγοραστών», κατέληξε η κυρία Σακελλαρίδη.