Skip to main content

Στα 250 εκατ. η επένδυση για το Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα

Σήμερα στην έκταση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (ΑΒΣ) των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 επιχειρήσεις - Τι περιλαμβάνει το ν/σ

Εντός του έτους αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επένδυση στο Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα, το ύψος της οποία εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

Βάσει των πληροφοριών του ΑΜΠΕ, έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης της περιοχής των Οινοφύτων, και αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να ψηφιστεί.

Σήμερα στην έκταση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (ΑΒΣ) των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 επιχειρήσεις και παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του δήμου Τανάγρας αλλά και των οικονομικών φορέων της περιοχής, διαμορφώθηκε κατόπιν ευρείας διαβούλευσης μία στρατηγική για την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής (Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού Ποταμού και την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινόφυτων - Σχηματαρίου - ΟΣΣΠ).

Το έργο περιλαμβάνει:

  • την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) της ΑΒΣ Οινόφυτων – Σχηματαρίου.
  • την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ΛΑΠ Ασωπού για την περιβαλλοντική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών και την αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Οριοθέτηση: Η περιοχή άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Ασωπού ποταμού, που εκτείνεται εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας και πέριξ της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας του νομού Βοιωτίας, χαρακτηρίζεται ως περιοχή που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. ν. 3982/2011.
  2. Ίδρυση ΕΠΕ: Στην χαρακτηριζόμενη με την προηγούμενη παράγραφο περιοχή μπορεί να ιδρυθεί αποκλειστικά Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ).

Οι παρεμβάσεις της περιφέρειας

Σε παράλληλες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προχωρά η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

  • Δημιουργία Μονάδας Καθαρισµού Αποβλήτων στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων Σχηματαρίου
  • Αναβάθμιση - Επέκταση - Εκσυγχρονισμός Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Σχηματαρίου και Ολοκλήρωση και Αναβάθμιση Εσωτερικών και Εξωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων του Δήµου Τανάγρας και Μεταφοράς στην Μονάδα ΕΕΛ Σχηματαρίου/Οινοφύτων.
  • Βελτίωση αστικών και περιαστικών μικρο-υποδομών και ανάπτυξη εφαρμογών «έξυπνης πόλης» στην ευρύτερη «περιοχή παρέμβασης» της ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού.
  • Στήριξη της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στη Λειτουργική Περιοχή Παρέμβασης της Ο.Χ.Ε. ΛΑΠ Ασωπού στο πλαίσιο Ειδικών Στρατηγικών Εξειδίκευσης ΠΕΠ Στ. Ελλάδας που αφορούν Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες.
  • Εφαρμογή της Αποκατάστασης των Περιοχών Εκροής παράνοµων αγωγών και ανεξέλεγκτων απορρίψεων στον ποταμό Ασωπό.
  • Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Χημικών Διεργασιών ΕΑΒ για την μείωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος
  • Υποδομές Απορροής Οµβρίων στην ευρύτερη περιοχή του οικισµού Οινόης
  • Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΟΔΒ Α)
  • Ανάπτυξη και λειτουργία «Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος» ΛΑΠ Ασωπού.
  • Διερευνητική παρακολούθηση των σημειακών απορρίψεων στον ποταμό Ασωπό.
  • Καταγραφή των αγωγών που εκρέουν στον Ασωπό και Σχέδιο Αποκατάστασης των περιοχών εκροής στην Λειτουργική Περιοχή Παρέμβασης της ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού.
  • Ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού στην Περιοχή Παρέμβασης της ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού - Εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήµου Τανάγρας.