Skip to main content

Στα 4 δισ. δολ. η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

Περίπου 3,95 δισ. δολ. έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στην ΒΡ η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.
Περίπου 3,95 δισ. δολ. έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στην ΒΡ η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, στην οποία ωστόσο δε γίνεται λόγος για τη διαρροή που έχει εντοπιστεί κοντά στην πετρελαιοπηγή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της BP, το ποσό περιλαμβάνει το κόστος για τον περιορισμό και τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, την εκσκαφή συμπληρωματικών πετρελαιοπηγών ασφαλείας, αλλά και τις αποζημιώσεις προς τα παράκτια κράτη και τις ομοσπονδιακές αρχές.

Ο όμιλος προσθέτει ότι ο απολογισμός αυτός, ο οποίος δεν είναι ο τελικός, περιλαμβάνει πάνω από 67.500 αιτηθείσες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 207 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες έχουν ήδη καταβληθεί, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα ταμείο ύψους 20 δισ. δολ. ειδικά για την αποζημίωση των θυμάτων της πετρελαιοκηλίδας. Η εταιρεία τονίζει, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει τελική αποτίμηση του κόστους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ υψηλότερο.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές στην κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή, όπου την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε κάλυμμα το οποίο είχε εκτιμηθεί ότι σταμάτησε τη διαρροή πετρελαίου.

Χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής Θαντ Αλεν ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διαρρέει πετρέλαιο από το βυθό του ωκεανού κοντά στην πετρελαιοπηγή. Ζήτησε επίσης από την ΒΡ να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αφαίρεση του καλύμματος, εφόσον επιβεβαιωθεί η διαρροή.