Skip to main content

Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των εταιρειών ρεύματος - Έρχονται ανακοινώσεις

Δεν έχει καθοριστεί το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί με 90% για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Περί τα 600 εκατ. ευρώ τοποθετεί τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, δεν σημαίνει πως έχει καθοριστεί το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί με 90% για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, o έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του προέδρου της κ. Θανάση Δαγούμα κάλυψε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022, περίοδο ανάφλεξης των χρηματιστηριακών τιμών ενέργειας και αυξημένων διεθνών τιμών (TTF).

Το μέτρο της φορολόγησης έκτακτων εσόδων, το οποίο περιλαμβάνεται και στα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν (RePower EU) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είχε ανακοινώσει προ διμήνου ο πρωθυπουργός από τη Βουλή και επανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες. Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτου τέλους 90% στα επιπλέον έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτά προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ.