Skip to main content

Στα 94,5 εκατ. οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία, διατέθηκαν πιστώσεις προς τους φορείς 32,2 εκατ ευρώ ενώ οι πληρωμές τους ανήλθαν σε 94,5 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές ύψους 894,2 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκαν από την αρχή του έτους ως το τέλος Αυγούστου από το δημόσιο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στους φορείς του δημοσίου και τις πληρωμές που πραγματοποίησαν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πιστώσεις που διατέθηκαν προς τους φορείς για εξόφληση υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες ανήλθαν έως τον Αύγουστο στο ποσό των 424,7 εκατ ευρώ ενώ εξοφλήθηκαν συνολικά υποχρεώσεις ύψους 513 εκατ ευρώ.

Τον Αύγουστο διατέθηκαν πιστώσεις προς τους φορείς 32,2 εκατ ευρώ ενώ οι πληρωμές τους ανήλθαν σε 94,5 εκατ. ευρώ.

Για εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την αρχή του έτους έως τον Αύγουστο είχαν διατεθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ ενώ οι τελικές πληρωμές (επιστροφές) ανήλθαν σε 108,3 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι χρηματοδοτήσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές διαμορφώθηκαν σε 272,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο επιτάχυνθηκε η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί ως προυπόθεση για την αποδέσμευση ως το τέλος Οκτωβρίου της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Σεπτέμβριο προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ εντείνονται και οι ρυθμοί καταβολής εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η διοίκηση του ΕΦΚΑ