Skip to main content

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και ΕΕ - Το παρασκήνιο

Στη Ρώμη όλοι συζητούν τις εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια αλλά διάθεση υπαναχώρησης στις απαιτήσεις της ΕΕ δεν φαίνεται να υπάρχει.

Από μια κλωστή κρέμεται η επόμενη μέρα της Ιταλίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, που φτάνουν στη Voria.gr από τα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, η στάση της Ρώμης στις συστάσεις της Κομισιόν να ευθυγραμμιστεί με τις εντολές της, συναντά τοίχο και μάλιστα απροσπέλαστο. Γεγονός το οποίο δείχνει να οδηγεί την κατάσταση στα άκρα.

Από τις Βρυξέλλες γίνεται γνωστό ότι η ιταλική κυβέρνηση επιμένει πως τα μέτρα που αφορούν στη στήριξη του εισοδήματος των Ιταλών και τη μείωση της συντάξιμης ηλικίας δεν θα αλλάξουν. Το γεγονός, αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα τινάξει στον αέρα κάθε συμβιβαστική κίνηση που γίνεται στο παρασκήνιο, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι Ρωμαίοι επιμένουν στη γραμμή «τραβάμε μπροστά γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας», και οι κοινοτικοί τους απαντούν ότι τραβάνε προς τον γκρεμό.

Η μόνη υποχώρηση που δείχνει να κάνει η ιταλική κυβέρνηση εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν έχει αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να επαναδιατυπώσει μέρος των κοινωνικών μέτρων της, για να σταλεί με τον τρόπο αυτό ένα πιο καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι άγνωστο όμως αν κι αυτό πλέον – ως πράξη καλής θέλησης – είναι αρκετό. Στη Ρώμη όλοι συζητούν τις εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια αλλά διάθεση υπαναχώρησης στις απαιτήσεις της ΕΕ δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι που κάνει τις αγορές να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για την επόμενη μέρα, όπως φαίνεται και στις αποδόσεις ομολόγων, μετοχών κλπ, κλπ.