Skip to main content

Στα χαρτιά εδώ και 22 (!) χρόνια η Λιμενική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη

Μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας και αδιαφορίας ανασύρει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς - Επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας για το θέμα

Πριν 22 χρόνια εξαγγέλθηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, δυο χρόνια αργότερα δεσμεύτηκε η έκταση και μάλιστα η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, αλλά η Ακαδημία Λιμενικού Σώματος ουδέποτε ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Το θέμα επαναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, με επιστολή που έστειλε πριν λίγες μέρες στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη.

«Δικαιούμεθα να ζητήσουμε και είναι ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να ικανοποιήσει την υπόσχεση δεκαετιών να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη Παραγωγική Σχολή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί», αναφέρει στην επιστολή του, ενώ μιλώντας στη Voria.gr εξηγεί μια ιστορία που την...κατάπιαν τα γρανάζια της γραφιεοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το καλοκαίρι του 2000 ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, σε επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, εξήγγειλε την ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας», ικανοποιώντας αίτημα των φορέων του νομού Έβρου, αλλά και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Δύο χρόνια αργότερα, ο τότε υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, παραχώρησε δωρεάν μια έκταση 148 στρεμμάτων στην περιοχή Νέα Χιλή της Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων της ακαδημίας. Η υπ. Αρθ. 15/3-4-02 Πράξη του Υπουργικού Sυμβουλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68Α/8-4-02. Και κάπου εδώ τελείωσε η ιστορία...

«Από τότε ψηφίστηκαν από τη Βουλή νομοθετήματα για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εξελίχθηκε σε Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Θεσμοθετήθηκε νέος τρόπος εισαγωγής στο Σώμα, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Κι εμείς εδώ ακόμα περιμένουμε να λειτουργήσει μια Σχολή του Λιμενικού Σώματος, μια Σχολή Λιμενοφυλάκων, όπως αναγγέλθηκε προ 20ετίας και βάλε κι όπως την απαιτούν όλοι οι θεσμικοί φορείς του Έβρου», λέει στη Voria.gr ο κ. Πέτροβιτς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναλύει τη σημειολογία της περιοχής για την ίδρυση της Σχολής, όπως την εξήγησε και στην επιστολή που έστειλε στον κ. Πλακιωτάκη.

«Οι λόγοι για την επιλογή της Αλεξανδρούπολης προφανώς και δεν είναι τυχαίοι. Εκτιμούμε πως δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, αλλά επιγραμματικά θα έλεγα πως εδώ είναι μια ευαίσθητη παραμεθόριος περιοχή, με ένα λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος με ιδιάζουσα γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση και υπάρχει ένα ευρύ πεδίο εκπαίδευσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης», αναφέρει.

Η έκταση των 148 στρεμμάτων που έχει δεσμευτεί για το σκοπό αυτό είναι ένα ανενεργό πεδίο βολής του στρατού, η οποία παραμένει αναξιοποίητη και παρατημένη. Βρίσκεται στην περιοχή Νέα Χιλή και μπορεί να φιλοξενήσει τόσο τις εγκαταστάσεις διδασκαλίας, όσο και ξενώνες φιλοξενίας των σπουδαστών.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα έγινε γνωστό πως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συζήτησε με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε μια παραθαλάσσια έκταση 50 στρ. στο δήμο Μεσσήνης, λίγο έξω από την Καλαμάτα, την οποία έχει δωρίσει η Ένωση Εφοπλιστών, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο εκπαιδευτικό campus, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει ως και 5.000 σπουδαστές.

Το προσχέδιο που βρίσκεταi ήδη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Βαγγέλη Κυριαζόπουλου, προβλέπει την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων 12.000 τ.μ., πισίνα, γήπεδα, parking, κ.ά. ενώ το εκτιμώμενο κόστος είναι στα 12 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Έμωσης Εφοπλιστών, Θόδωρο Βενιάμη, στον οποίο στείλαμε επιστολή και του ζητάμε την αρωγή και τη συμπαράσταση στο αίτημά μας», δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.