Skip to main content

Στα «χέρια» 21 funds ελληνικά «κόκκινα δάνεια», αξίας 60 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα, έχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, περίπου 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Περισσότερα από 60 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διαχειριστούν οι 21 αδειοδοτημένες και εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία απασχολεί άμεσα περίπου 3.000 εργαζόμενους, με εκτιμήσεις να επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται σύντομα να διπλασιασθεί.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις Τάσος Πανούσης και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS, μιλώντας σε φόρουμ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν στην "τραπεζική κανονικότητα"».

Η Ελλάδα, έχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, περίπου 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3% - 4%. Τα τελευταία όμως χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος με αποτέλεσμα από το ιστορικό ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016, τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν κατά 32 δισ. ευρώ και να κυμαίνονται σήμερα σε 75 δισ. ευρώ περίπου. Η χώρα μας αποτελεί σε απόλυτα νούμερα την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.