Skip to main content

Στα χέρια του Τσιάρα η απόφαση για την έκδοση καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου

Ο 59χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου επικυρώθηκε το σερβικό αίτημα, με τον ίδιο να συναινεί στο να εκδοθεί στη Σερβία.

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης φαίνεται πως περνάει η τύχη του 59χρονου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, την περίοδο του εμφυλίου σπαραγμού στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, για τον οποίο ερίζουν Κροατία και Σερβία.

Ο 59χρονος Σέρβος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο στους Ευζώνους Κιλκίς, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα των κροατικών δικαστικών Αρχών και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση. Ακολούθησε γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που άναψε το πράσινο φως στην έκδοσή του στην Κροατία, απόφαση την οποία επικύρωσε ο Άρειος Πάγος, όπου ο εκζητούμενος προσέφυγε, καταθέτοντας έφεση.

Ενώ όλα έδειχναν ότι ανοίγει ο δρόμος για την έκδοσή του στην Κροατία, η Σερβία, με ερυθρά αγγελία του Περιφερειακού Δικαστηρίου Βελιγραδίου, ζήτησε από την Ελλάδα να τον εκδώσει για παρόμοια αδικήματα, κατά την ίδια περίοδο.

Σήμερα το πρωί, ο 59χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου επικυρώθηκε τυπικά το σερβικό αίτημα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι συναινεί στο να εκδοθεί στη Σερβία. Ο ίδιος δεν επιθυμεί να εκδοθεί στην Κροατία, καθώς, όπως υποστήριξε τον περασμένο Ιούλιο ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, «δεν θα τύχει δίκαιης δίκης» στη συγκεκριμένη χώρα. «Θα θυσιαστεί στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και σε διαθέσεις ρεβανσισμού», είχε αναφέρει ο τότε συνήγορός του.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, τον λόγο για το πού θα εκδοθεί έχει πλέον ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ