Skip to main content

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ερώτηση καταθέτει σήμερα το ΚΙΝΑΛ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Κίνησης κατά της ανάπλασης, κείμενο της οποίας συνυπογράφουν και στελέχη του κόμματος

Γράφει ο Σαλονικιός

Το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα η Διεθνής Έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να συζητείται πριν από μερικά χρόνια, αλλά έτρεξε με ταχείς ρυθμούς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το είχε πάρει πάνω του ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος και ήταν μία από τις πρωτοβουλίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει στη βιτρίνα του, όσον αφορά τα κυβερνητικά πεπραγμένα του για τη Θεσσαλονίκη.

Για τον λόγο αυτό μου κάνει εντύπωση που μεταξύ των συνολικά 108 προσωπικοτήτων οι οποίοι συνυπογράφουν το κείμενο το οποίο εναντιώνεται στο υπό εξέλιξη σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα, είχαν διατελέσει στελέχη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου ή και κρατικοί αξιωματούχοι.

Τη σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε ως γνωστόν η «Κίνηση Πολιτών: Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Πράσινη Θεσσαλονίκη» η οποία στις 26 Νοεμβρίου έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα 43 ονόματα όσων συνυπογράφουν το κείμενο με τίτλο «"Ανάπλαση" της ΔΕΘ: Ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο» στο οποίο το σχέδιο ανάπλασης χαρακτηρίζεται ως “οικονομικό και πολιτικό ατόπημα” και χθες δημοσιοποίησε άλλες 65 υπογραφές.

Μεταξύ των 108 ονομάτων διακρίνω του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου, του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, επίσης πρώην βουλευτή, της Μαρίας Ρεπούση, καθηγήτριας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτού της ΔΗΜΑΡ και μετέπειτα υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συνυπογράφουν ο Άρης Στυλιανού, πρώην πρόεδρος του ΚΘΒΕ, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, επίσης πρώην κρατική αξιωματούχος, η Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Ψύλλος, επικεφαλής της οργάνωσης των πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘ, η Χριστίνα Μακνέα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αρκετοί ακόμη καθηγητές του ΑΠΘ οι οποίοι ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως οι Γιώργος Διβάρης, Μαρία Καβάλα, Κωνσταντίνος Σταμάτης, Γιώργος Συνεφάκης κ.ά.

Περιμένω με ενδιαφέρον να δω ποια θα είναι η στάση των νυν βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή θα υπάρξει διαφοροποίηση ως προς τα πεπραγμένα του κόμματος όταν ήταν στην κυβέρνηση και σε ποιο βαθμό.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαι, το θέμα πρόκειται να έλθει και στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με πηγή μου σήμερα πρόκειται να κατατεθεί ερώτηση από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης Χάρη Καστανίδη και Γιώργο Αρβανιτίδη. Η ερώτηση θα υποβληθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και θα απευθύνεται προφανώς στους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Η ερώτηση θα βασίζεται στο κείμενο των 108 και θα ζητά από την κυβέρνηση τις απόψεις της επί των ζητημάτων τα οποία θέτει η «Κίνηση Πολιτών: Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Πράσινη Θεσσαλονίκη».