Skip to main content

Στα Δυτικά Βαλκάνια περιοδεύει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σήμερα το απόγευμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβεί στα Τίρανα, ενώ αύριο Παρασκευή θα επισκεφτεί το Σεράγεβο και το Βελιγράδι.

Το μήνυμα πως η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι πολύ σημαντική για την ΕΕ μετέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στα Σκόπια και σήμερα στην Πρίστινα με τις ηγεσίες των δύο χωρών.

H φον ντερ Λάιεν επισήμανε ακόμη την ανάγκη, οι χώρες της περιοχής να προχωρήσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συνάντησή της χθες το βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανήγγειλε και την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 80 εκατ. ευρώ προς τη χώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση.

Ακόμη, στο πλαίσιο της επίσκεψης της φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια υπεγράφη η συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Τη συμφωνία υπέγραψαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι. Με τη συμφωνία, η FRONTEX θα μπορεί να συμμετέχει περισσότερο στη διαχείριση των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η συμφωνία αυτή της Βόρειας Μακεδονίας με τη FRONTEX καθυστερούσε τέσσερα χρόνια λόγω των αντιρρήσεων της Βουλγαρίας, η οποία πρόσφατα ήρε το "βέτο" που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Παρόμοιες συμφωνίες για την ανάπτυξη της FRONTEX έχει υπογράψει η ΕΕ με την Αλβανία από το 2019, με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία από το 2020,ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Πρίστινα με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι η θέση του Κοσόβου είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως η Πρίστινα θα έχει υποστήριξη των Βρυξελλών στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της.

Ακόμη, η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι πληρούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους πολίτες του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι μένει να πειστεί γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιεί από χθες περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στα Τίρανα, ενώ αύριο Παρασκευή θα επισκεφτεί το Σεράγεβο και το Βελιγράδι. Η περιοδεία της ολοκληρώνεται το Σάββατο με επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα.