Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο Βαρθολομαίος εγκαινίασε το νέο κτήριο της περιφέρειας

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου πρωτοποριακού κτηρίου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Το νέο κτήριο Υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στη Θεσσαλονίκη.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και υποψήφιος πρόεδρος ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Μητροπολίτης Σταυροπόλεως Νεαπόλεως Βαρνάβας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε αγιασμό και στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία o κ. Τζιτζικώστας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θεοδωρικάκος και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην περσινή συνάντηση στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ενώ έκανε λόγο και για την εγκατάλειψη της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το νέο κτήριο Υπηρεσιών διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση δημοσίου κτηρίου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στα κορυφαία πράσινα κτήρια της χώρας. «Ο χώρος αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να το αισθάνονται σπίτι τους», σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα, όχι μόνο για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για το πολιτικό ήθος του, καθώς επέλεξε να μην εγκαινιάσει το κτήριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

«Ανέβασες Απόστολε πολύ ψηλά τον πήχη», είπε χαρακτηριστικά.

Αποκαθίσταται το διατηρητέο κτήριο στον αίθριο χώρο

«Το νέο Κτήριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις προτεραιότητες του τόπου μας και τις ανάγκες των πολιτών, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις κουραστικές μετακινήσεις», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα κτίριο 32.000 τμ σε συνολικό χώρο 42.260 τμ, που παρέχει πλήρη πρόσβαση στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και καταστήματα στο ισόγειο, η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άνετο εμπορικό κέντρο στην περιοχή.

Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ώστε μέσω της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, στον αίθριο χώρο του νέου Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των Επιτροπών της Περιφέρειας, ενώ ως πολυχώρος θα μπορεί να διατίθεται σε συλλόγους και φορείς της πόλης. Σταδιακά θα αποκατασταθούν και τα άλλα δύο διατηρητέα κτήρια στην πρόσοψη.

«Στο κτήριο εργάζονται περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας. Στα περίπου 350 γραφεία του κτηρίου, στεγάζονται 5 Γενικές Διευθύνσεις και 21 Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το χώρο, από 10 κτίρια και γραφεία διάσπαρτα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι μέχρι πρόσφατα να νοικιάζουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Ήδη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του νέου κτηρίου, εξοικονομήσαμε πόρους που αγγίζουν τα 2 εκατ.ευρώ, τους οποίους άμεσα φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε αποδίδοντάς τους στην ίδια την κοινωνία, με έργα σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού μας δικτύου, αλλά και έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας».

Το νέο Κτήριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτήριο στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι το οποίο συνεπάγεται: υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70% από συμβατικά καύσιμα όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και σημαντική μείωση εκπομπής ρύπων.

Το κτήριο αυτό είναι το πιο πρωτοποριακό και ένα από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά δημόσια κτίρια στη χώρα. Αντίστοιχα καινοτόμο είναι το κτήριο και σε ό,τι αφορά στη θερμομόνωσή του και τον φωτισμό, διαθέτοντας σύστημα ελέγχου όλων των ενεργειακών παραμέτρων.

Ο κ.Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που ως νομάρχης Θεσσαλονίκης οραματίστηκε και ξεκίνησε την κατασκευή του κτηρίου, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για το έργο.

Σημείο αναφοράς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στη δυτική Θεσσαλονίκη ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε­:

«Το νέο κτήριο λοιπόν, βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης αναπτυξιακής δέσμης ενεργειών και έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και που έχει αναπτυχθεί ποτέ, από οποιοδήποτε φορέα, σ’ αυτή την πλευρά της πόλης.

Το νέο κτήριο, είναι σημείο αναφοράς που θα προσελκύσει φορείς και επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή.

Παράλληλα, λίγα μέτρα Δυτικά από εδώ, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε, ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνικά πιο σύνθετα έργα, που παρέμενε για δεκαετίες στα συρτάρια, τη νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, που θα δώσει ώθηση στις μεταφορές και τις εξαγωγές. Ακριβώς απέναντι, στο Λιμάνι, εξασφαλίσαμε 7 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτούμε τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, που θα δώσει ώθηση στο εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, λίγο νοτιότερα από εδώ, βάλαμε τις βάσεις, μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς και ξεκινάμε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπου καταργούμε την ασυνέχεια και δημιουργούμε μια ενιαία και συνεχόμενη παράκτια ζώνη, που θα διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Επιπλέον, στο Δυτικό Μέτωπο του Θερμαϊκού, σε έκταση 6.600 στρεμμάτων, προχωράμε στην εξυγίανση και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου από τη ρύπανση και τη φθορά από απόβλητα και παράλληλα δημιουργούμε νέες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.

Και ακόμα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια, έχουμε διασφαλίσει τους πόρους και είμαστε οι πρώτοι που χρηματοδοτούμε την ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο που θα το χαίρονται οι συμπολίτες μας, οι οικογένειες και τα παιδιά.

Τέλος, ήμασταν ο πρώτος φορέας στη χώρα που δεν κρύφτηκε, αναζήτησε και έδωσε απαντήσεις, ολοκληρωμένες και επιστημονικές για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη».

Και συνέχισε: «Με λίγα λόγια βάζουμε φρένο στην αδικία και την παραμέληση δεκαετιών της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πατάμε το γκάζι για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξή της. Δεν ανεχτήκαμε ποτέ και δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με μια κατάσταση που επιτρέπει να υπάρχουν συμπολίτες μας που αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας. Για εμάς, έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα, είναι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο Οικουμενικός πατριάρχης χαρακτήρισε εντυπωσιακό το κτήριο καθώς , όπως είπε «είναι σύμβολο του αγώνα κατά της οικολογικής κρίσης ως ένα καινοτόμο βιοκλιματικό κτήριο. Είστε αξιέπαινος κ. Περιφερειάρχη. Η περιβαλλοντική κρίση μας αφορά όλους. Μόνο η κοινή προσπάθεια θα αντιμετωπίσει τον κοινό κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού ούτε διαφυγή από την ευθύνη και άλλοθι. Δεν μπορεί να καταστρέφεται το περιβάλλον για γεωπολιτικού λόγους και λόγους οικονομικού συμφέροντος. Δεν μπορούμε να σεβόμαστε το Θεό και να καταστρέφουμε τα δημιουργήματα του».

Φύτευση μίας ελιάς στο αίθριο

Μετά τις ομιλίες αποκαλύφθηκε η αναμνηστική πλάκα από τους κ.κ. Βαρθολομαίο και Τζιτζικώστα. Ο κ. Τζιτζικώστας με τον κ. Βαρθολομαίο ξεφύλλισαν ένα λεύκωμα από την περσινή επίσκεψη του Πατριάρχη στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη έναν τόμο με την Ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας, που περιέχει ιστορικούς χάρτες από την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου. Ο κ. Βαρθολομαίος δώρισε με τη σειρά του στον κ. Τζιτζικώστα έναν ασημένιο δίσκο με το θυρεό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μια ασπρόμαυρη αφίσα με τον ίδιο να χοροστατεί στον πατριαρχικό ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε από τον περιφερειάρχη στο κτήριο, ενώ φύτευσε συμβολικά μια ελιά στο αίθριο του κτηρίου.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν αρκετοί βουλευτές της Α' και Β' Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχοι από όλη την Κεντρική Μακεδονία και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.