Skip to main content

Στα φυσικά φαινόμενα η αιτία για το ρήγμα της Μαυροπηγής

Στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, και μόνον, αποδίδονται από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το ρήγμα συνολικού μήκους άνω των 300 μέτρων που εμφανίστηκε στην π
Στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, και μόνον, αποδίδονται από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το ρήγμα συνολικού μήκους άνω των 300 μέτρων που εμφανίστηκε στην περιοχή της Μαυροπηγής Κοζάνης, όπως επίσης κι οι ρωγμές που δημιουργήθηκαν στα σπίτια του οικισμού.

Το σχετικό έγγραφο του Ινστιτούτου εστάλη πριν από λίγες ημέρες και στο Δήμο Πτολεμαϊδας και χαρακτηρίζει το ρήγμα επιφανειακό, ενώ προτείνει, παράλληλα, την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης του γεωλογικού φαινομένου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη του. Το πόρισμα, πάντως, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό τόσο στους φορείς, όσο και στους κατοίκους της περιοχής και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το επίμαχο σημείο ο γεωλόγος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πτολεμαΐδας μαζί με κλιμάκιο της υπηρεσίας προκειμένου να ελέγξουν από κοντά το δυναμικό, όπως λέγεται, επιφανειακό ρήγμα, ώστε να έχουν ίδια άποψη.

Υπενθυμίζεται πως το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε την Μαυροπηγή 8 ημέρες μετά την δημιουργία της μεγάλης επιφανειακής ρηγμάτωσης κι η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι δεν είναι «άμεσης επικινδυνότητας», αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται.

Στις βασικές ενστάσεις των κατοίκων και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης του νομού Κοζάνης, ως προς το πόρισμα του ΙΓΜΕ έχει να κάνει με την ίδια τη βασική του διαπίστωση ότι η κύρια αιτία του είναι οι βροχοπτώσεις και οι διαβρώσεις που προκάλεσαν. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι δεν μπορεί να προήλθε η επιφανειακή ρηγμάτωση που εκτείνεται σε μήκος άνω των 300 μέτρων- όπως αναφέρεται στο πόρισμα- από τις βροχές και μόνο και προστίθεται πως υπό αυτήν την έννοια θα έπρεπε ανάλογα γεωλογικά φαινόμενα να εμφανίζονταν συχνά, όχι μόνο σήμερα αλλά και κατά το παρελθόν, κάτι που, όμως, δεν έχει συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι αμφισβητήσεις μένουν σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς όπως παραδέχονται ευθέως και αυτοί που τις εκφράζουν είναι αδύνατο να αντικρούσει κάποιος φορέας το πόρισμα του ΙΓΜΕ, αφού είναι ο σύμβουλος της πολιτείας για ανάλογα θέματα. Μετά την εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, ματαιώνεται και η καταγραφή των οικιών της Μαυροπηγής όπου εμφανίστηκαν ρωγμές, δεδομένου ότι τα αίτιά τους αποδίδονται στα καιρικά φαινόμενα. Το μόνο που απομένει για τους πληγέντες, όπως επισημαίνεται από το δήμο Πτολεμαϊδας είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να διερευνηθεί το πως θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πώς δηλαδή θα αναζητηθούν αποζημιώσεις, από τη στιγμή που δεν αποδίδεται ευθύνη σε συγκεκριμένο φορέα. Και εξελίξεις επί του συγκεκριμένου αναμένονται στο επόμενο χρονικό διάστημα.