Skip to main content

Στα ύψη οι αντισημιτικές επιθέσεις διεθνώς το 2021 - Στην Ευρώπη το 50% των επιθέσεων

Σε υψηλό δεκαετίας οι αντισημιτικές επιθέσεις, σύμφωνα με έκθεση ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Πάνω από 10 περιστατικά αντισημιτικών επιθέσεων και βανδαλισμών καταγράφονταν καθημερινά το 2021 κι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίες δεκαετίας. Αυτό προέκυψε από την έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο World Zionist Organization και η Jewish Agency for Israel.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης σχεδόν το 50% των περιστατικών καταγράφηκε στην Ευρώπη και το 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αυξημένα ήταν τα περιστατικά και σε χώρες που δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοια, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, ενώ στην έκθεση σημειώνεται πως παρά τον μεγάλο αριθμό των επιθέσεων, δεν υπήρξε κανένας θάνατος στο πλαίσιο αντισημιτικών ενεργειών.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο στο Στρασβούργο εκδόθηκε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών, για την Στρατηγική της Ε.Ε. για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και τη Διαφύλαξη της Εβραϊκής Ζωής (2021-2030).

Σύμφωνα με αυτήν, ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί τον αντισημιτισμό πρόβλημα και 9 στους 10 Εβραίους θεωρούν ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί στη χώρα τους.

Ο σύγχρονος αντισημιτισμός εκφράζεται με πολλές μορφές, παλαιές και νέες: από τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο έως τα εγκλήματα και τις επιθέσεις μίσους εναντίον
Εβραίων, των περιουσιών και των ιδρυμάτων τους και τη βεβήλωση συναγωγών, νεκροταφείων και μνημείων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πανδημία COVID-19 κατέδειξε ότι παλαιές αντισημιτικές προκαταλήψεις μπορούν να αναθερμανθούν και να τροφοδοτήσουν ιστορίες συνωμοσίας και μίσος εντός και εκτός διαδικτύου. Οι Εβραίοι ήταν μεταξύ των κοινοτήτων που δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Κατηγορήθηκαν αναίτια ότι δημιούργησαν τον ιό και ότι ανέπτυξαν εμβόλια με σκοπό το κέρδος.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη ζούσαν 9,5 εκατομμύρια Εβραίοι και τα 6 εκατομμύρια από αυτούς έπεσαν θύματα συστηματικών δολοφονιών από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους στο Ολοκαύτωμα. Στις μέρες μας, ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι ανέρχεται σε έως και 1,5 εκατομμύριο.