Skip to main content

Πόλεμος νεύρων από Τουρκία στο Καστελόριζο -Κρίσιμη η αυριανή μέρα

Κομβική για την ένταση στο Αιγαίο η αυριανή μέρα όπου έχει προγραμματιστεί η προσευχή στην Αγιά Σοφιά. Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος.

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στο Αιγαίο μετά την τουρκική πρόκληση της έκδοσης NAVTEX στην ελληνική υφαλοκριπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Χθες, μετά την παρέμβαση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και την επικοινωνία με Ερντογάν και Μητσοτάκη υπήρξαν κάποιες ενδείξεις  αποκλιμάκωσης στην ελληνοτουρκική ένταση, ωστόσο για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να φανεί στην πράξη με την επιστροφή του τουρκικού στόλου στη βάση του.

Όπως ανέφεραν χθες πηγές του ΓΕΕΘΑ, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, ενώ το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.

Ο τουρκικός στόλος μένει εν πολλοίς αμετακίνητος στη θέση του και το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας γενικότερα παραμένουν σε επιφυλακή, αντιμετωπίζοντας την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε ενέργεια που θα θίγει την εθνική κυριαρχία μας.

Διαβάστε ακόμα: Λίτσας για τουρκική προκλητικότητα: Σε στρατηγική ρευστότητα η Άγκυρα

Υπάρχουν πληροφορίες, πάντως, που αναφέρουν πως πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι να δώσει το έναυσμα για τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου αύριο, 24 Ιουλίου, ημέρα όπου θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ύστερα απο την απόφαση του Τούρκου προέδρου να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Πέραν του θρησκευτικού συμβολισμού, ο Ερντογάν επιχειρεί και έναν πολιτικό συμβολισμό, αφού η 24η Ιουλίου είναι η επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης που ο Τούρκος πρόεδρος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά σε δημόσιες ομιλίες του, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής νεο-οθωμανικής πολιτικής αμφισβήτησης των συνόρων. Μια ενδεχόμενη πορεία το τουρκικού ωκεανογραφικού προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποσκοπεί και σε μια χειροπιαστή απόδειξη της αποστροφής του Τούρκου προέδρου προς την εν λόγω Συνθήκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί στο νότιο Αιγαίο έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο που το τουρκικό ωκεανογραφικό αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς την ηγεσία του Πενταγώνου, είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις η ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης.

Ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γραφείο του στη Βουλή.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα Γραφεία των Πολιτικών Αρχηγών και ορίστηκαν οι συναντήσεις ως εξής:

Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,

-Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,

-Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,

-Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 09:30.