Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΒΖ ΣΤΗ ROYAL SUGAR

Να δοθεί μια λύση στο θέμα της παράδοσης των εργοστασίων ζάχαρης ζητούν από Βορίδη και Γεωργιάδη οι τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας

Οριστική λύση στο θέμα της παράδοσης των εργοστασίων ζάχαρης στη Royal Sugar από τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν αντέχουν «άλλη μια αποτυχημένη λύση και άλλη μια βουτιά στην αβεβαιότητα».

Οι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν πως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την παράδοση του εργοστασίου στον νέο επενδυτή καθώς η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα οδηγήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον και για τη νέα παραγωγή.

Υποστηρίζουν, δε, ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο εργοστάσιο στο Πλατύ είναι «τουλάχιστον τραγελαφικό, αν δεν χαρακτηριστεί ως εμπαιγμός του νέου επενδυτή».

Όπως εξηγούν μετά από δύο αποτυχημένες συναντήσεις για την παραλαβή-παράδοση του εργοστασίου ανατέθηκε σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία η παράδοση. «Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου παρουσία όλων, η εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία δεν κατάφερε να πιστοποιήσει τα παραρτήματα του εξοπλισμού που παραδίδονται στον νέο επενδυτή, παραιτούμενη της διαδικασίας», αναφέρουν οι τευτλοπαραγωγοί.

Οι ίδιοι διατυπώνουν μία σειρά ερωτημάτων για τα εμπόδια στη διαδικασία της παράδοσης, ενώ εκφράζουν τον φόβο μήπως η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγήσει τη Royal Sugar στην απόφαση να αποσυρθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την εκμίσθωση των εργοστασίων ζάχαρης στη Royal Sugar από τη Βιομηχανία Ζάχαρης και την Τράπεζα Πειραιώς και την πορεία των εργοστασίων σε συνδυασμό με τη συνέχεια της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, όπως διατυπώνεται από το νέο επενδυτή.

Στις 05 Νοεμβρίου υπεγράφη μία σημαντική συμφωνία που έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε μία ιδιωτική εταιρία, να διαχειριστεί τη λειτουργία των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες, να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή και να δώσει την προοπτική για την καλλιέργεια τα επόμενα έτη. Η αρχική μας επιφυλακτικότητα απέναντι στο συγκεκριμένο εγχείρημα ενισχύθηκε με τις δηλώσεις περί μη απορρόφησης της φετινής παραγωγής, η οποία όπως μας δήλωνε ο κύριος Καραθανάσης είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί καθότι μιλάμε για ένα εργοστάσιο, στο Πλατύ, που χρειάζεται αρκετά χρονοβόρα διαδικασία συντήρησης και επιπρόσθετα για να ξεκινήσει οποιαδήποτε μελέτη και εργασίες σχετικά με τις συντηρήσεις για τη νέα χρονιά, θα έπρεπε πρώτα (παρά την υπογραφή της σύμβασης), να υπογραφεί το πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης των εργοστασίων.

Από τις 05 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, ο κύριος Καραθανάσης ήταν ειλικρινής απέναντί μας, ενημερώνοντάς μας ότι δεν μπορεί να παραχθεί ζάχαρη τη φετινή χρονιά, ήταν δίπλα μας στην αναζήτηση λύσεων τύπου βιοαέριου, καθώς επίσης και παρών σε πολλές από τις συζητήσεις που είχαμε σε όλα τα επίπεδα. Πέρασε 1,5 μήνα από την ιστορική συμφωνία και δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή – παράδοση των εργοστασίων στην Royal Sugar. Ως τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την παράδοση του εργοστασίου στον νέο επενδυτή καθώς η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα οδηγήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον και για τη νέα παραγωγή.

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο εργοστάσιο στο Πλατύ είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, αν δεν χαρακτηριστεί ως εμπαιγμός του νέου επενδυτή. Μετά από ερωτήσεις που κάναμε στη διοίκηση της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης και τις απαντήσεις που λάβαμε ότι η πλευρά της Royal Sugar βάζει εμπόδια στην παραλαβή του εργοστασίου, αποφασίσαμε αντιπροσωπεία μας να παραβρεθεί στις συναντήσεις παραλαβής – παράδοσης.

1. Στην πρώτη συνάντηση οι δηλωμένοι ως εκπρόσωποι της ΕΒΖ δεν παραβρέθηκαν στο εργοστάσιο.
2. Στην επόμενη συνάντηση την ΕΒΖ στη διαδικασία παραλαβής παράδοσης εκπροσώπησε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Πούρης, που ζήτησε από εργαζόμενους του εργοστασίου να υποδείξουν τα παραρτήματα στην Royal Sugar και από κοινού να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντ’ αυτού και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση παραλαβής παράδοσης οι εργαζόμενοι μετά την έντονη συζήτηση που είχανε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.
3. Το ναυάγιο της δεύτερης συνάντησης θα έπρεπε να οδηγήσει σε μία άμεση λύση ως προς την παράδοση του εργοστασίου και ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς αναμένονταν καθοριστικός.

Προκρίθηκε η λύση, η ΕΒΖ να αναθέσει σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία την παράδοση των εργοστασίων, αλλά το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου παρουσία όλων, η εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία δεν κατάφερε να πιστοποιήσει τα παραρτήματα του εξοπλισμού που παραδίδονται στον νέο επενδυτή, παραιτούμενη της διαδικασίας.

Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη διαδικασία; Η Royal Sugar έχει πληρώσει το ενοίκιο των εγκαταστάσεων για ένα χρόνο και 1,5 μήνα τώρα δεν έχει εγκατασταθεί στα εργοστάσια.

Αναρωτιόμαστε γιατί η Διοίκηση της ΕΒΖ επέρριψε ευθύνες στη Royal Sugar για τη διαδικασία και στην πραγματικότητα διαπιστώσαμε το αντίθετο;

Αναρωτιόμαστε πια είναι η θέση της κυβέρνησης; Γνωρίζει ότι η νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι πιθανό η συγκεκριμένη κατάσταση να οδηγήσει τον κύριο Καραθανάση στην απόφαση να αποσυρθεί;

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και την ελληνική Κυβέρνηση (τον υπουργό κύριο Γεωργιάδη και τον υπουργό κύριο Βορίδη) να δώσουν μία οριστική λύση στο θέμα παράδοσης των εργοστασίων, διότι ως τευτλοπαραγωγοί δεν αντέχουμε άλλη μία αποτυχημένη λύση και άλλη μία βουτιά στην αβεβαιότητα.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ