Skip to main content

Στα... κάγκελα το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και για την ΕΥΑΘ

Διαφωνεί και με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, μετά τα αντίστοιχα «όχι» στην κατάργηση της Λαχαναγοράς και της συγχώνευσης ΔΕΘ - Helexpo - ΟΠΕ.

Του Δημήτρη Κούρου

Διαφωνεί -όπως άλλωστε είχε δημοσιεύσει εδώ και καιρό η Voria.gr- και με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, μετά τα αντίστοιχα «όχι» στην κατάργηση της Λαχαναγοράς και της συγχώνευσης ΔΕΘ - Helexpo - ΟΠΕ.

Με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής του Δημοσίου στις επιχειρήσεις του, όπου περιλαμβάνεται και το ζήτημα της ΕΥΑΘ, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης επισημαίνει γι' ακόμη μια φορά ότι «υπάρχει κρίση του μοντέλου οργάνωσης του ελληνικού κράτους και πρέπει οι υπηρεσίες και οι φορείς που ελέγχει να υφίστανται μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές για να ανταποκρίνονται στη βασική τους αποστολή. Όταν όλα γύρω αλλάζουν, δεν μπορεί το κράτος να παραμένει αρτηριοσκληρωτικό. Το κράτος οφείλει πρώτα από όλα να ασκήσει πολιτικές καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς λαθρεμπορίου καυσίμων και των εναρμονισμένων πρακτικών. Πρέπει η ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών να συντελεί και να επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή».

Κι ενώ φαίνεται ότι συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις, εξαιρεί και την περίπτωση της ΕΥΑΘ: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας στην πώληση εταιριών όπως η ΕΥΑΘ. Δεν πρέπει κάτω από το άγχος της πίεσης της τρόικα, να απολυθούν χρήσιμοι φορείς μόνο για εισπρακτικούς δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φορείς αυτοί πρέπει να μείνουν με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας. Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στη θέση ενός κρατικού μονοπωλίου δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, κατά την άποψή μας. Εξάλλου, αυτό αποδεικνύεται από τη διεθνή εμπειρία και εγκυμονεί κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, αύξησης πωλήσεων των εμφιαλωμένων νερών και ανεξέλεγκτες τιμολογιακές πολιτικές εις βάρος των πολιτών».

Λύση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, αποτελεί η καλύτερη οργάνωση σε διοικητικό και υπηρεσιακό επίπεδο, η ανάπτυξη και η επέκταση της εταιρίας, ο κοινωνικός έλεγχος και η μεγαλύτερη συμμετοχή τός της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των καταναλωτών.

Επί της ουσίας πάντως φαίνεται το τοπικό ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται την κεντρική επιλογή για αποκρατικοποιήσεις, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά οργανισμούς εκτός Θεσσαλονίκης...

Αυτοδιοικητικά στελέχη του κινήματος στη Θεσσαλονίκη τόνιζαν ότι «τέτοια προβλήματα συντονισμού προκύπτουν επειδή δεν υπάρχει και σαφής κεντρική γραμμή.

Υποτίθεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργου (ΚΤΕ) Οικονομικών είχαμε συμφωνήσει κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης να έρχεται και να συζητείται ξεχωριστά στη Βουλή. Ομως τελικά φαίνεται ότι άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς το νομοσχέδιο, αλλά προχωράει για ψήφιση. Με όλες αυτές τις ασάφειες λογικό είναι να υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις και προσεγγίσεις». Η τελική στάση του κόμματος πάντως αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΤΕ.